Medaille gloort voor Poutsma na finaleplaats relayteam

Shorttrack Redactie

De Utrechtse shorttrackster Selma Poutsma heeft nog twee kansen op een olympische medaille. De grootste is wel die op de 3000 meter relay met het vrouwenteam. Het Nederlandse kwartet was ongenaakbaar in zijn halve finale en Poutsma, Schulting, Velzeboer en Van Kerkhof gaan als favoriet de eindstrijd in. Die is zondagmiddag om 12.45 uur Nederlandse tijd. Poutsma bereikte ook, net als Schulting en Velzeboer, de kwartfinale op de individuele 1000 meter.

Hoewel Nederland al jaren dominant is op de aflossing van de vrouwen – het team is de regerend wereldkampioen – gaat het op de Spelen dikwijls mis. Na de teleurstellende afloop van de mixed relay, waarbij Schulting ‘uit het niets’ ten val kwam, lag er opnieuw druk op de Nederlandse vrouwen. Daar leken de vier echter geen last van te hebben. Ze namen van start af aan de kop en gaven die niet meer uit handen. Een voordeel was wel dat een van de grootste concurrenten Italië, met wereldtopper Fontana, onderuit ging en de finale mist. De drie tegenstanders zijn zondag China, Rusland en Zuid-Korea.

Op de individuele 1000 meter bereikte Selma Poutsma moeiteloos de kwartfinale. Ze nam meteen na de start de koppositie, werd gepasseerd door een Zuid-Koreaanse, maar dat gaf niets omdat de eerste twee zich kwalificeerden. Poutsma hield vervolgens keurig de deur dicht. Ook de andere twee Nederlandse vertegenwoordigers op dit nummer, Schulting en Velzeboer, kenden geen problemen in hun heat.