Medaillekansen voor Van der Haar en Pieterse op EK

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar, Kyle Agterberg en Puck Pieterse zijn de afgevaardigden uit de regio Utrecht voor het EK veldrijden in Rosmalen. Van der Haar rijdt bij de elitemannen (profs), Agterberg bij de belofte-mannen en Pieterse komt uit bij de belofte-vrouwen. Het Europees kampioenschap cyclocross is in het weekeinde van 7 en 8 november. Vanwege de coronabeperkingen zijn de categorieën van de junioren geschrapt.

Gelet op de weinige crossen die er tot dusver zijn geweest heeft bondscoach Gerben de Knegt bij de selectie voor het EK ook de resultaten van vorig jaar meegenomen. Daardoor is bijvoorbeeld Pieterse in de ploeg opgenomen, terwijl ze afgelopen zaterdag in Ruddervoorde pas voor het eerst in het veld reed. De 18-jarige Amersfoortse had de afgelopen maanden de focus vooral op het moutainbiken. Met succes, ze pakte brons op het EK cross country.

Ook in het veld is Pieterse niet kansloos voor een medaille, maar daarvoor zal ze voorzag met landgenotes moeten afrekenen. Inge van der Heijden, Aniek van Alphen, Manon Bakker en Shirin van Anrooij, die vorig jaar Pieterse aftroefde op het WK en het goud greep, zullen stuk voort stuk strijden om een medaille. Overigens eindigden bovengenoemde beloftevrouwen dicht bij elkaar in Ruddervoorde met een dertiende plaats voor Pieterse.

Een compleet Nederlands podium zit er vooral in bij de elitevrouwen. Met Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand, Annemarie Worst en Denise Betsema heeft Oranje zoveel ijzers in het vuur dat de concurrentie bij voorbaat blij zal zijn wanneer ze niet wordt weggereden.

De Knegt schat in dat Nederland ook kansen heeft bij de beloftemannen. ‘Ik denk dat we bij de elite-vrouwen, de beloften-vrouwen en de beloften-mannen voor de titel mee kunnen doen. Al is er bij de laatste categorie minder tegenstand dan normaal door de afzegging van de Belgen. Bij de elite-mannen hoop ik op een podiumplaats.’

Die zou dan gerealiseerd moeten worden door Van der Haar of Corné van Kessel omdat wereldkampioen Mathieu van der Poel pas later het veld induikt. De continentale titelstrijd is op 7 en 8 november op het terrein van Autotron Rosmalen.