Meer sporten en bewegen met Beweegmaatjes

Overig nieuws Eddy Steenvoorden

In elke stad wonen mensen die iets aan sporten of bewegen willen doen, maar dit vanwege uiteenlopende redenen niet in hun eentje willen of kunnen. Voor die groep hebben VSU en Harten voor Sport in de stad Utrecht het project ‘Beweegmaatjes; opgericht. In korte tijd koppelden de samenwerkende organisaties al ruim vijftig zoekmaatjes met beweegmaatjes. En de teller blijft doorlopen.

 

Zondagmiddag

In sportschool Fit for Free in Overvecht zijn Beweegmaatje Max Atiyah en Erik Bogerd net begonnen aan het warmlopen op een crosstrainer. Sinds vier maanden gaan ze wekelijks samen naar de sportschool. Erik wilde dat eerst in z’n eentje proberen, maar hij zag er tegenop om onder de mensen te komen. In zijn hoofd kan het nogal eens onrustig zijn en daarom krijgt hij begeleiding via Lister, een organisatie die onder meer psychische steun biedt. ‘Een begeleider legde me uit wat Beweegmaatjes inhield en ik zag het direct zitten. De begeleiding is heel goed. Ik kon bijvoorbeeld de eerste twee weken advies vragen, maar dat was niet nodig. Het liep gelijk allemaal goed.’

Ook Max voelde een klik. ‘Het moet wel van twee kanten komen. Die klik voelde ik niet bij een ander zoekmaatje, maar wel bij Erik, dus daarom zei ik ja.’

De eerstejaarsstudent aardwetenschappen en parttime ict’er bij de provincie Utrecht wilde graag ‘iets’ doen met anderen en las op de website van Harten voor Sport over Beweegmaatjes. ‘Ik ben nieuwsgierig dus vind het leuk om nieuwe dingen te doen. Met een ander zoekmaatje wandel ik ook nog iedere week. Druk? Ach, vier uur per week vind ik niet zoveel, hoor.’

Aan gespreksstof geen gebrek, of het nu over sporten, de familie of de gedeelde hobby computers gaat. Erik: ‘Het is gezellig en ik werk ook nog eens aan mijn gezondheid. Door het sporten voel ik me lichamelijk beter en heb ik meer ruimte in mijn hoofd.’

 

Maandagochtend
Henk van den Brom (65) is een prater, vooral als het om voetbal gaat. Zijn beweegmaatje Marck van Baal speelt in het eerste van VV Montfoort, dus voetbal ligt regelmatig op het gespreksbordje. Henk voetbalde in een ver verleden zelf ook en zou dat het liefst nog steeds doen. ‘Maar helaas is mijn gezondheid niet zo best, ik heb onder meer reuma, suiker en hartproblemen. Ik woonde in Woerden op één hoog zonder lift, maar het traplopen lukte niet meer. Via Reinaerde kwam ik hier in De Drie Ringen terecht.’

Eén keer per week stapt hij met Marck in woonzorgcentrum De Drie Ringen in Leidsche Rijn op de duofiets. ‘We fietsen steeds een half uur tot drie kwartier en ik merk dat mijn conditie echt is verbeterd. En het is verfrissend om te praten en te bewegen met iemand die jong is, want hier wonen toch voornamelijk ouderen.’

Marck, student Sport, Bewegen en Gezondheid bij het ROC Utrecht, is niet alleen beweegmaatje van Henk, maar ook van iemand met wie hij fitnest. Daarnaast wandelt hij nog wekelijks met een groep. ‘Het is voor mij onderdeel van mijn stage, maar ik had ook iets anders kunnen kiezen. Ik doe het omdat ik het leuk vind. Ik zie dat de deelnemers in het begin nog terughoudend zijn, maar ze komen steeds meer los. De gesprekken worden ook steeds minder oppervlakkig. Ik merk dat ze mijn bijdrage waarderen en dat geeft me veel voldoening.’

Verwachtingen had Marck niet toen hij startte als beweegmaatje. ‘Een open houding is het belangrijkst om samen plezier te hebben. En goed in de gaten blijven houden wat iemands mogelijkheden zijn. Lukt iets even niet, bijvoorbeeld met een fitnessapparaat? Dan houden we het gewoon wat makkelijker en gebruiken we een bankje.’

 

Dinsdagmiddag

‘Het was liefde op het eerste gezicht,’ zegt beweegmaatje Glancy van Elst met een stralende lach over Willem Slotboom met wie ze twee keer per week naar de sportschool Bodysports aan de Kanaalweg gaat. Nog voordat de twee elkaar een paar maanden geleden leerden kennen, sportte Glancy al bij Bodysports. ‘Ik dacht direct: wat een fantastisch initiatief! Sporten én iemand blij maken, wat wil je nog meer? Ik hoop ook altijd dat anderen mij zouden willen begeleiden wanneer ik iets zelf niet meer voor elkaar krijg.’

Willem kwam in contact met Beweegmaatjes via Abrona, een organisatie die mensen met maatschappelijke problemen begeleidt. ‘Ik ben bijna volledig afgekeurd en heb een slechte gezondheid, ook door mijn gewicht: ik weeg 138 kilo en moest afvallen. Ik wilde wel naar de sportschool, maar had wel een stok achter de deur nodig. Samen sporten met Glancy is de noodzakelijke stimulans.’

Ze hebben veel lol met elkaar. Als Willem tegen Glancy zegt dat ze kan ophoepelen, antwoordt zij dat ze hem niet kan missen. Maar ze zijn ook serieus. Glancy kan zich bijvoorbeeld zorgen maken over Willems eetpatroon. Met het afvallen gaat het inmiddels de goede kant op. ‘Ik ben in twee maanden al zes kilo kwijtgeraakt,’ zegt Willem niet zonder trots. ‘Zonder Glancy was dat misschien niet gelukt.’ Lachend: ‘Misschien moet ik er nog een krantenwijk bij nemen.’

www.sportstad-utrecht.nl/beweegmaatjes/