Merijn Scheperkamp fractie verwijderd van titel op 500m

Schaatsen Redactie

Merijn Scheperkamp heeft op de EK afstanden in Heerenveen zilver gewonnen op de 500 meter. Met zijn 34.61 kwam hij een honderdste tekort op de Pool Piotr Michalski. In een rechtstreeks duel met Dai Dai N’tab liet Scheperkamp zien dat zijn ticket voor de Winterspelen niet op een toevalstreffer berust. Scheperkamp had op het OKT verrassend de 500 meter gewonnen, maar klopte nu zijn Nederlandse rivaal met 0.15 seconde. N’tab pakte nog wel brons.

Bij hem leefden ongetwijfeld revanchegevoelens. Op het OKT had hij een beetje pech gehad en uiteindelijk viel hij als nummer twee van de 500m op het laatste moment af voor Peking. Op de EK afstanden kon N’tab die revanchegevoelens niet omzetten in een winnende race. Al op de eerste 100m lag hij achter en Scheperkamp hield de voorsprong vast. Hij baalde wel, gaf hij toe aan de NOS. ‘Eigenlijk best wel erg, gezien het verschil. De opening (9.81, red.) was heel mager. Anders was ik Europees kampioen geweest.’ Voor het vertrek naar China gaat hij niet meer naar het buitenland maar blijft hij trainen in Nederland.

TeamNL kende een uitstekende slotdag van het EK. De vrouwen werden Europees kampioen op de ploegenachtervolging en Jutta Leerdam prolongeerde haar titel op de 1000 meter in de uitstekende tijd van 1.13.60, de derde tijd ooit in Thialf. Kjeld Nuis deed het eveneens uitstekend op de 1500 meter, Thomas Krol moest zich tevreden stellen met zilver. Irene Schouten won de massastart bij de vrouwen. Bij de mannen bleef Nederland ver verwijderd van het podium. Merkwaardig genoeg reed niet Sven Kramer als tweede man naast Jorrit Bergsma dit onderdeel waarop hij straks in Peking uitkomt, maar Marcel Bosker.