Merijn Scheperkamp heeft eerste Europese titel binnen

Schaatsen Redactie

De teamsprint bestaat nog niet zo lang in het schaatsen. In feite is het nummer afkomstig uit het baanwielrennen waar het Nederlands team afgelopen zomer op de piste van Tokio olympisch kampioen werd. Op de EK afstanden in Heerenveen veroverde de Nederlandse schaatsploeg zaterdag de Europese titel bij de mannen. Met Merijn Scheperkamp als starter, Kai Verbij als tweede man en Tijmen Snel als afmaker liet Oranje een tijd van 1.19.71 noteren.

Dat was elfhonderdste sneller dan Noorwegen. Het brons was voor Polen. Slechts zes landen stuurden een trio de baan op. Titelverdediger Rusland ontbrak in Heerenveen. Net als bij de ploegenachtervolging bestaat een team uit drie schaatsers. Zij moeten drie ronden rijden. Na elke ronde valt een schaatser af, zodat er slechts een finisht en de uiteindelijke tijd neerzet. Vrijdagavond hadden de Nederlandse vrouwen zich op het laatste moment teruggetrokken voor dit onderdeel vanwege blessures.

Voor Scheperkamp is het de eerste Europese titel. De schaatser van Jumbo-Visma, lid van SV Zeist, komt zondag nog in actie op de 500 meter. Op die afstand maakt hij begin februari zijn olympisch debuut op de Winterspelen in Peking. Femke Kok werd zaterdag in Thiaf op deze afstand Europees kampioen bij de vrouwen.