Merijn Scheperkamp scherpt ook op 1000 meter eigen toptijd aan

Schaatsen Redactie

Merijn Scheperkamp is met twee persoonlijke records teruggekeerd van het wereldbekerweekend in Salt Lake City. Het 21-jarige talent van Jumbo-Visma, lid van schaatsvereniging Zeist, haalde vrijdag een flinke hap van zijn beste tijd op de 500 meter en voegde daar zondag een nieuwe toptijd op de dubbele afstand aan toe. Met 1.07.46 deed hij overigens niet mee voor het podium, hij werd er twaalfde mee. Zijn 500m ging zondag iets trager dan vrijdag (34.52).

Dat kwam deels doordat er een valse start was geweest, waardoor je bij de herstart iets voorzichter moet zijn. Bovendien was het ook geen vlekkeloze rit en moest Scheperkamp in de tweede bocht even met de hand op het ijs. Snelste Nederlander was Hein Otterspeer die met 34.26 opnieuw een persoonlijk record reed. Hij werd evenwel gediskwalificeerd omdat hij geen transponders om had, noodzakelijk voor de juiste tijdwaarneming. De Japanner Wataru Morishige won de 500m in 33.99.

De 1000 meter van Scheperkamp bracht hem voor het eerst onder de 1.08, maar op het oog had er nog veel meer ingezeten. Ondanks enkele missers reed hij een goede opening en na de eerste volle ronde leek hij in gunstige positie om op de laatste kruising naar zijn tegenstander toe te kruipen. Hij verzuimde echter het voordeel volledig uit te buiten en de Japanner hield in de buitenbaan de schade beperkt om exact dezelfde tijd te realiseren, 1.07.46.

De reactie van Scheperkamp sprak boekdelen. Hij ging bepaald niet juichend over de finish, ogenschijnlijk in het besef dat er meer had ingezeten. Later verklaarde hij dat hij daarvoor gewoon te vermoeid was.

Echter, eens te meer bewees de 21-jarige schaatser van Jumbo-Visma dat hij potentie heeft. Overigens werd de 1000 meter een oranje feestje met een geheel Nederlands podium. Thomas Krol won in 1.06.44, Kjeld Nuis werd tweede (1.06.86) en Hein Otterspeer derde (1.06.95). Daar zat Scheperkamp dus slechts een halve seconde vanaf.