Met Sportcampus Traiectum gaat lang gekoesterde wens in vervulling

Beleid Redactie

De nieuw te realiseren sportcampus Traiectum ambieert een sportgebied ‘van Utrecht, voor Utrecht’ te zijn, waar sporttalenten het beste uit zichzelf naar boven kunnen halen. Traiectum is een naam die verwijst naar het ontstaan van Utrecht. Een plek waar je de oversteek kan maken, destijds de rivier over. Sportcampus Traiectum symboliseert die oversteek, de stap van breedtesport naar topsport, van passief naar actief en van traditioneel naar innovatief. Om die rivier te passeren is samenwerkend vermogen nodig.

Dat typeerde het Traiectum in de tijd van de Romeinen en dat zal in de toekomst wederom de leidraad worden. Wat ooit de basis was van de Domstad, wordt nu de basis van een nieuwe generatie sporttalenten. Het draait allemaal om samen leren, samen groeien en samen winnen.

 

Missie

Voetbalclub FC Utrecht, hockeyclub SV Kampong, atletiekvereniging Hellas, zwemvereniging UZSC en volleybalvereniging Utrecht zijn het fundament van deze samenwerking. 1,7 miljoen bezoekers en ruim 200.000 leden in de snelst groeiende stad van Nederland verenigd in één organisatie. Het gebied Maarschalkerweerd heeft zich de laatste decennia doorontwikkeld tot een regionaal en landelijk sportgebied met hoogwaardige accommodaties. Regelmatig zijn er grote sportevenementen te bewonderen zoals het NK Atletiek en het EK Voetbal voor vrouwen.

Het doel van Sportcampus Traiectum is om atleten, in welke vorm dan ook, maximaal te kunnen laten presteren. Met de slogan “helping athletes to perform better” wordt onderstreept. Of het nu gaat om onderwijs, voeding, training, huisvesting, sponsoring of faciliteiten. Alles wordt gedefinieerd vanuit deze missie. Sportcampus Traiectum streeft naar een nieuwe integratie van sport en onderwijs.

 

Ontmoetingsplek

Met deze centrale ontmoetingsplek gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Op korte termijn wordt er in het gebied een plek gecreëerd waar topsporters en talenten kunnen studeren, werken en ontspannen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat daar veel behoefte aan is. Het komend seizoen zullen de clubs inzetten op het gezamenlijk delen van kennis van coaching-methodieken, op het gezamenlijk inkopen en op het organiseren van een aantal grote omnisport evenementen voor jongeren die nu nog niet of nauwelijks bewegen en om de breedtesport te stimuleren. Met het onderwijs heeft Sportcampus Traiectum een eerste pilot opgestart waarmee de clubs alle talenten van Traiectum gaan begeleiden. Hier kan ieder talent een “Student Athlete” zijn.

De ultieme droom is het realiseren van een topsportschool waar alle expertise in één gebouw aanwezig is. Een school waar talenten dagelijks coaches, docenten en studiebegeleiders treffen en waar ze dagelijks een fysiotherapeut kunnen bezoeken en gezond kunnen eten. Elkaar inspireren en van elkaar leren, dat is wat Sportcampus Traiectum wil faciliteren.