‘Mijn herinneringen aan Gerrit Langerak’

Voetbal Hans van Echtelt

Wanneer de naam IJFC valt, komt de naam van een speler bij mij het eerst naar boven, namelijk die van Gerrit Langerak. Dat komt zo. Toen FC Utrecht een jaar bestond, heb ik samen met collega Ad van Liempt (bekend o.a. van tv-programma ‘Andere tijden’) een boekje geschreven met een terugblik op het eerste seizoen van de fusieclub. Een hoofdstuk was gewijd aan Gerrit Langerak, die zes jaar na het uitkomen van ons FC-jaarboek op veel te jonge leeftijd is overleden. Vandaar deze bijdrage als een hommage aan deze sympathieke voormalige IJFC’er, telg uit een bekende IJsselsteinse voetbalfamilie.

Dit schreven we in het jaarboek 1970/1971:

‘Gerrit Langerak was een van de drie spelers die de nieuwe trainer Bert Jacobs vorig jaar meenam van Velox, waar hij als centrale verdediger een vaste waarde was. Het was dan ook geen wonder dat Langerak meteen contract kreeg in de A-selectie van FC Utrecht na de fusie. Langerak had immers een belangrijk aandeel in de promotie van de geel-zwarten naar de eerste divisie. Jacobs zag in hem een vaste waarde voor de nieuwe fusieclub.

Door omstandigheden is dat er niet helemaal uitgekomen. Dat kwam vooral omdat Gerrit geblesseerd aan het nieuwe seizoen moest beginnen en daardoor een conditionele achterstand moest goedmaken.  Maar hij kwam sterk terug en leverde een bijdrage aan vijf achtereenvolgende overwinningen die FC Utrecht op zijn conto kon schrijven.

Helaas bleef pech de IJsselsteiner achtervolgen in de loop van het seizoen. Een lastige voetblessure hield hem buiten de hoofdmacht maar Gerrit vocht zich terug via het B-team. Dat gebeurde wonderlijk genoeg als spitsspeler omdat assistent-trainer Fritz Korbach met te veel geblesseerde aanvaller te maken had. Dit experiment lukte wonderwel, Gerrit scoorde verschillende keren en hielp de B-ploeg uit de nood. Zijn commentaar: ‘Misschien kan ik een tweede Jan Groenendijk worden, uiteindelijk komen we allebei uit dezelfde streek. Ik uit IJsselstein, hij uit Vreeswijk.’

Langerak keerde daarna niet meer terug in het hart van de defensie omdat FC Utrecht intussen de geroutineerde ex-Ajacied Ton Pronk had aangekocht die naast Ed van Stijn als centrale verdediger werd geposteerd hetgeen geen groot succes zou worden. Bert Jacobs adviseerde zijn voormalige Velox-pupil om uit te kijken naar een andere club waar zijn kwaliteit ook tot hun recht zouden komen. PEC en De Graafschap toonden volop interesse, de toekomst zou leren hoe de loopbaan van Gerrit Langerak zich verder zou ontwikkelen.’

Tot zover het hoofdstuk in het FC-jaarboek 1970-1971.