Miraculeuze avond

Voetbal Hans van Echtelt

FC Utrecht liep gisterenavond in de play-offs een hopeloos lijkende achterstand van 3-0 op in Friesland en kwam bovendien na rood voor Ayoub met tien man te staan. Het leek een onoverkomelijke sportieve klus maar een ongekende ommekeer leidt nog tot 3-3 ondanks de numerieke minderheid. Het werd uiteindelijk 4-3.

‘Het lijkt alsof FC Utrecht met twaalf man speelt in plaats van tien’, zo wordt in het radioverslag geroepen.  Na de gelijkmaker scoort Dumfries uiteindelijk vlak voor tijd alsnog 4-3 en moet FC Utrecht met deze ‘nederlaag met perspectief’ naar de Domstad terugkeren.

Wat ging er aanvankelijk zo hopeloos mis in het Abe Lenstra Stadion? FC Utrecht oogde met het gemis van aanvoerder Willem Jansen (geschorst) defensief kwetsbaar met het centrale duo Dario Dumic en Ramon Leeuwin. Ook doelman David Jensen oogde bij de absentie van zijn captain onzeker. Daardoor kon Heerenveen veel dreiging veroorzaken, met goals van Kobayashi, Reza en Hoegh tot gevolg. Toen Yassin Ayoub op onprofessionele en ironische wijze een beslissing van scheidsrechter Ed Jansen belachelijk maakte, kon hij prompt met zijn tweede gele kaart vertrekken.

Dat bleek het kantelpunt van de wedstrijd, maar merkwaardig genoeg niet in het voordeel van de thuisclub. Labyad over wie een ochtendblad schreef dat hij een 4-jarig contract bij Ajax heeft getekend, nam de ploeg bij de hand en had een aandeel in twee treffers die de achterstand reduceerde tot 3-2. Toen voormalige FC’er Dave Bulthuis de bal ook nog eens in eigen doel werkte, leek een gelijkspel binnen bereik. Maar Dumfries gaf het slotakkoord aan een miraculeuze en historische avond met zijn winnende goal.

 

Programma

FC Utrecht beschikt aanstaande zaterdagavond om kwart voor negen weer over aanjager en rustbrenger Willem Jansen, een belangrijk verschil met de eerste wedstrijd. Ayoub zal ontbreken en dat is natuurlijk een creatieve aderlating. Het verschil zal hem vooral in het mentale deel zitten. FC Utrecht leek kansloos maar door de 4-3 heeft de ploeg aan een minimale score genoeg om volgende week in de ‘finale-tweeluik’ tegen vrijwel zeker Vitesse alsnog Europees voetbal af te dwingen.