Mislukte wissel estafetteteam, goud voor oppermachtig Jamaica

Atletiek Redactie

Gegokt en verloren. Dat was de conclusie nadat het bij de eerste wissel al compleet mis ging bij Nederland in de finale van de 4x100 meter. Dafne Schippers vertrok veel te vroeg waardoor startloopster Nadine Visser meters tekort kwam om het stokje over te dragen aan de Utrechtse in het daarvoor bestemde wisselvak. Het goud ging naar Jamaica, de gedoodverfde favoriet nadat het land al op de individuele sprint alle medailles had veroverd.

Voor Nederland kwam er dus al na 100 meter een dramatisch einde aan de 4x100m. Marije Hunenstijn en Naomi Sedney konden zonder een meter gelopen te hebben voortijdig de baan verlaten. De teleurstelling was zichtbaar bij Nederland, de frustratie ook. Het leidde even tot animositeit tussen Van Hunenstijn en Schippers, die even later toch gezamenlijk voor de camera van de NOS verschenen.

‘Ik weet niet wat er mis ging, ik moet het eerst op beeld terugzien,’ zei Schippers. De Utrechtse had het idee dat ze juist beter weg was dan de dag ervoor in de serie toen de eerste wissel ook erg moeizaam verliep. ‘Dit is wel zuur.’

‘Ik denk dat we allemaal heel teleurgesteld zijn,’ sprak Van Hunenstijn, ‘maar we kunnen er niks meer aan veranderen. Het is zoals het is, maar ik baal natuurlijk wel.’

Achter Jamaica dat finishte in 41,02 pakte Amerika het zilver en Groot-Brittannië het brons. Voor Eliane Thompson-Heraz was de estafette al het derde goud na de 100m en de 200m.