Hoewel het indoorseizoen al is gestart, wordt er buiten getraind door UFO. Voorzitter David Sparks op sportpark De Vechtzoom in de stromende regen in actie.

Misschien wel de meest sportieve sport

Extreme sporten Frisbee Utrechtse sportverenigingen Danny van der Linden

Het is misschien wel de meest sportieve sport ter wereld. Een scheidsrechter is zelfs niet nodig en na afloop gaan spelers met elkaar in gesprek over het verloop van de wedstrijd. Hoewel iedereen wel eens een frisbee heeft vast gehouden in het park of op het strand, zijn maar weinig mensen bekend met frisbee als sport. Dat is niet zo gek.

De meest populaire vorm van de sport kent slechts duizend beoefenaars die zijn opgedeeld in vijfentwintig verenigingen. Eén van deze verenigingen zetelt in Utrecht en heeft de naam Utregse Frisbie Organisatie, kortweg UFO.

Toen eind jaren vijftig de bakkerij Frisbie Pie in Amerika ontdekte dat jonge mensen zijn aluminium taartvormen gebruikten om over te gooien, was de frisbee geboren. Het naar elkaar gooien werd al snel saai en er werd een nieuwe spelvorm bedacht. Deze spelvorm  kreeg de naam Ultimate Frisbee en kwam eind jaren ‘70 naar Nederland.

Joram Mossink is een enthousiaste speler van Ultimate Frisbee en legt de beginselen van de sport uit.  ‘Deze sport speel je in een team van zeven mensen op een veld ter grootte van een rugbyveld. Wij noemen de frisbee schijf. Deze schijf moet je door middel van samenspel naar een plek achter een lijn in het veld brengen. Je mag niet lopen met de schijf, dus vrijlopen en met elkaar communiceren is essentieel.’

Ultimate Frisbee kent meerdere seizoenen per jaar. In de winter vindt het indoorseizoen plaats. Dat  is begin deze maand gestart en duurt tot maart. ‘De sport is heel toegankelijk. Ik ben er in aanraking mee gekomen toen ik op de middelbare school een docent trof die in het Nederlands team speelde’, aldus Mossink. ‘Ik heb het een keer geprobeerd en vond het zo leuk dat ik het ben blijven doen.’ Bijzonder is de afspraak dat …

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.