Missie Annemiek van Vleuten in Giro Rosa volledig geslaagd

Wielrennen Redactie

Ze ging naar Italië voor de rose trui en keerde huiswaarts met het felbegeerde tricot strak om haar schouders. De missie van Annemiek van Vleuten was in alle opzichten geslaagd. Drie etappezeges en winnares van het eindklassement van de Giro Rosa bedroeg zondag de oogst van de 35-jarige renster van de Australische formatie Mitchelton-Scott.

Een kniesoor zou zeggen dat de absentie van Anna van der Breggen, de winnares van vorig jaar, een slok op een borrel scheelde maar daarmee wordt de prestatie van de in Vleuten geboren klimgeit tekort gedaan. Donderdag was ze oppermachtig in de klimtijdrit en zaterdag deklasseerde Van Vleuten de al naar adem happende concurrentie op de beruchte Monte Zoncolan.

Een dag later deed ze het nog eens dunnetjes over door opnieuw zegevierend over de finish in Friuli te gaan. Annemiek van Vleuten is na Marianne Vos en Anna van der Breggen de derde Nederlandse die de Giro voor vrouwen op haar naam weet te schrijven. Uiteindelijk bedroeg de voorsprong op de nummer twee in het eindklassement, de Zuidafrikaanse Ashleigh Moolman, 4.14 minuten. Derde werd de Australische Amanda Spratt.

De Woerdense Ellen van Dijk, die anderhalve week geleden de eerste rose trui mocht dragen omdat Team Sunweb in de openingsrit de sterkste was in de ploegenrijdrit, eindigde als 33ste op ruim 38 minuten van Vleuten.