Monica Lanz pakt met vrouwenacht goud in wereldbekerwedstrijd

Roeien Redactie

Monica Lanz heeft op de tweede wereldbekerwedstrijd van dit seizoen in het Oostenrijkse Linz goud veroverd. De roeister van de Utrechtse vereniging Triton deed dat met de Nederlandse vrouwenacht, die onder meer wereldkampioen Roemenië overtuigend klopte. Nederland illustreerde daarmee kanshebber te zijn voor een medaille op de Spelen van 2020 in Tokio.

De Nederlandse equipe pakte in totaal vijf medailles. Vier leden van Triton waren in de verschillende Nederlandse ploegen opgenomen. Lanz was met de vrouwenacht al eerste geworden tijdens de eerste World Cup in Belgrado, maar nu was de concurrentie groter. Nederland moest het opnemen tegen onder meer Roemenië, de huidige wereldkampioen, het taaie Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië, dat tweede was geworden op de eerste World Cup.

In de finale kwamen de ploegen vrijwel gelijk uit de startblokken. De Australiërs pakten een kleine voorsprong maar de Nederlandse vrouwen namen snel de leiding over. Halverwege de race was er flinke voorsprong opgebouwd. Alleen Nieuw-Zeeland deed nog een poging de koppositie te veroveren maar Nederland schakelde nog een tandje bij en sloeg de aanval gedecideerd af. De derde wereldbekerwedstrijd is van 13 tot en met 15 juli in Luzern (Zwitserland).

 

Vier zonder

Bij de mannen roeide de vier zonder, met Kaj Hendriks van Triton, in de voorwedstrijd de snelste tijd in hun heat en plaatste zich daarmee direct voor de halve finale. Met een vijfde plaats wisten zij echter geen ticket voor de A-finale te bemachtigen. Hoewel de ploeg in de B-finale snel uit de startblokken kwam, bleef ze uiteindelijk steken op de vijfde plek.

Jacob van de Kerkhof en Bas Thijssen hadden zich in Belgrado voor de selecties van de mannenacht geplaatst, maar Thijssen moest afzeggen vanwege een blessure. Van de Kerkhof maakte deel uit van Nederland-2, dat ondanks een geweldige eindsprint net buiten de medailles viel. Nederland-1 was maar 0,3 seconde sneller en pakte het brons.