Mumbai

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Er zijn mensen die zich ineens heel druk maken over wat er in Zweden gebeurt. Zelf heb ik wel wat beters te doen. Ik struin het internet af op zoek naar sportuitslagen in India.

Woensdag sloot Dabang Mumbai de reguliere competitie van de Hockey India League af met een gelijkspel bij Uttar

Pim van Esschoten

Pradesh Wizards. Het werd 4-4. Entertaining draw, meldt de website van de HIL. Voor het finaleweekeinde maakte de uitslag niet meer uit, beide ploegen waren al geplaatst.

Mumbai speelt zaterdag tegen de Dehli Waveriders, Kalinga Lancers strijden tegen de Wizards. Zondag spelen de twee winnaars in de finale van de HIL 2017.

En dat heeft zo z’n gevolgen voor het hockey in Holland. Sander de Wijn, Robbert Kemperman en David Harte spelen bij Dabang Mumbia. Ze zijn er zondag dus niet bij als Kampong de tweede helft van de competitie in de Hoofdklasse begint met de uitwedstrijd bij Amsterdam. Een sleutelduel om een plek in de play-offs. Bij Amsterdam ontbreken echter ook twee belangrijke spelers. Billy Bakker (Lancers) en Justin Reid-Ross (Waveriders) wilden ook een graantje van de lucratieve HIL meepikken.

Nog afgezien van de ervaring, de beleving. Want India… wonderlijk land, leuk, anders, beetje gek en soms zelfs echt volledig van de pot gerukt. Ik was er ooit, ook in Mumbai. Op een immens groot terrein zag ik hoe wel tien cricketwedstrijden werden gespeeld, alles door elkaar heen. Zoals in Mumbai alles druk, overvol en hectisch door elkaar heen loopt. Zeker in het verkeer. Nooit vergeet ik die vader die met zijn hele gezin (moeder, vijf kinderen) op één brommertje met hoge snelheid tussen de auto’s doorschoot. Als een circus-act waarvan evengoed niemand opkeek.

Mumbai. De tandarts vulde de gaatjes op straat. Met links van hem een schoenenpoetser en rechts een straatventer die oorsmeer verwijderde met een klein lepeltje.

In dat Mumbai dus. Daar hoorde het trio van Kampong dus het Grote Nieuws uit Utrecht, inmiddels ruim een week geleden. Ze waren verslagen door de Rugbyende Utrechtse Studentes bij de verkiezing voor Sportploeg van het Jaar. Niks mis met RUS en die vijf landstitels, maar dat kon toch niet op tegen de winst van Kampong in de Euro Hockey League? Je kunt niet eens hoger in het clubhockey.

Ik zie ze zitten, met z’n drieën. Stomverbaasd in Mumbai, die wonderlijke, beetje gekke stad. Maar niets zo bizar of krankzinnig als nieuws uit Utrecht.