Na 1 juli alle trainingen en wedstrijden weer toegestaan

Beleid Redactie

De door het kabinet opgelegde verplichte sluiting van alle sportaccommodaties en sportkantines als gevolg van de uitbraak van het coronavirus wordt per 1 juli opgeheven. Dat heeft premier Rutte woensdagavond aangekondigd. Ook senioren hoeven tijdens de sportactiviteiten geen afstand meer te houden, waardoor het organiseren van wedstrijden per 1 juli weer mogelijk is.

Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben, bij binnen- en buitensporten. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten dus geen anderhalve meter afstand worden gehouden. Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening moeten sporters van 19 jaar en ouder wél anderhalve meter afstand tot elkaar houden. Waaronder in de kleedkamers en de kantines die ook per 1 juli weer open mogen. Voor jeugd onderling is dit niet aan de orde.

Bij wedstrijden mag publiek langs de lijn zitten of staan, met een maximum van 250 toeschouwers. Ook in stadions mag weer publiek bij wedstrijden aanwezig zijn, mits de toeschouwers 1,5 meter afstand houden. Opvallende maatregel is dat roepen, juichen, schreeuwen en spreekkoren zijn niet toegestaan.

 

NOC*NSF

Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF is blij voor de top- en recreatieve sporters, maar ook voor de fans. Aan NOS liet hij weten: ‘Er kunnen weer toernooien georganiseerd worden. Wel met de duidelijke boodschap van de minister-president dat we het anderhalvemeterprotocol strikt in acht nemen. Voor iedereen in de sport is dit geweldig nieuws.’In de praktijk houdt deze versoepeling in dat alle binnen- en buitensporten weer actief kunnen worden beoefend, inclusief het organiseren van competities, onder voorwaarden met publiek. Ook de zogenaamde contactsporten kunnen weer sporten.

NOC*NSF benadrukt dat het belangrijk blijft dat er zoveel mogelijk voor en na het sporten door en tot de deelnemers ouder dan 18 jaar anderhalve meter afstand wordt gehouden en dat de hygiënevoorschriften van het RIVM worden nageleefd. Daarnaast moet worden voldaan aan de richtlijnen dat je thuisblijft als je ziek of verkouden bent of als iemand uit jouw huishouden positief op het coronavirus is getest.

 

Competities

‘Fantastisch nieuws’, reageert Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF. ‘We kunnen constateren dat het kabinet het aandurft de verantwoordelijkheid voor het tegengaan van de verspreiding van het nog steeds aanwezige coronavirus in handen van de samenleving te leggen. Concreet betekent dit voor de sport dat wij vanaf 1 juli overal weer kunnen sporten en we ook weer wedstrijden en competities mogen organiseren.’ De sportsector zal de nu versoepelde maar nog wel geldende beperkingen wat betreft het publiek bij sportwedstrijden snel bestuderen en deze toepassen op de wedstrijden en competities die nu georganiseerd kunnen worden.