Nacht van Woerden afgelast door onzekerheid omtrent corona

Wielrennen Redactie

De Nacht van Woerden gaat voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door. Was de afgelasting vorig jaar logisch in verband met een nieuwe corona besmettingsgolf, dit jaar zullen veel liefhebbers van het veldrijden op een meer positieve uitkomst hebben gehoopt. De voorbereidingen voor de 21e editie op 26 oktober waren dan ook in volle gang totdat na uitvoerig overleg met verschillende betrokkenen het negatieve besluit is gevallen.

Voorzitter Marien Groenendijk van De Stichting Wielerronde Woerden stelt op de eigen website van ‘de Nacht’: ‘De huidige regelgeving laat een evenement van ons formaat gewoonweg niet toe op dit moment. Het is niet verantwoord om langer te wachten een besluit te nemen omdat er dan veel financiële risico’s gaan ontstaan.’

De afgelopen maanden zijn meerdere alternatieve scenario’s de revue gepasseerd. Groenendijk: ‘Daarbij is de conclusie getrokken dat het evenement alleen op de huidige locatie met de daar aanwezige entourage gehouden kan worden. Het is door de bijdrage van sponsoren, vrijwilligers, renners en toeschouwers een internationaal gerespecteerd evenement. De kermis en het late tijdstip draagt bij aan de sfeer.’

De beslissing is genomen in nauw overleg met de KNWU/UCI, de gemeente Woerden, de projectgroep Koeiemart en de hoofdsponsoren Kiremko en BluePrint Automation (BPA).

 

Lars van der Haar

Veldrijder Lars van der Haar is altijd een welkome gast geweest in Woerden. Op zijn beurt kwam de Woudenberger ook altijd graag in het vestingstadje, dat al tientallen jaren allerlei facetten van het wielrennen koestert en een topcoureur als Arie van Vliet voortbracht. Van der Haar schreef al vijfmaal de cyclocross bij de elitemannen op zijn naam. Marianne Vos werd er op 16-jarige leeftijd tweede, achter de op dat moment wereldkampioene bij de vrouwen Daphny van den Brand.

De Nacht van Woerden is een van de weinige internationale wedstijden die worden afgewerkt in de duisternis bij kunstlicht. Voor volgend jaar staat de datum al vast: dinsdag 25 oktober. In 2022 wil Woerden vieren dat het 650 jaar geleden stadsrechten verwierf. De organisatie van ‘de Nacht’ mikt dan ook op een dubbel feest.