‘Arendsoog’ Lars van der Haar zegeviert weer in Woerden

Veldrijden Hans van Ommeren

Voor de derde maal op rij heeft Lars van der Haar toegeslagen in de Kiremko Nacht van Woerden. De behendige veldrijder uit Woudenberg blijkt over arendsogen te beschikken want hij was ongenaakbaar in de avondcross. David van der Poel en Corné van Kessel gingen op eerbiedige afstand als tweede en derde over de streep. Bij de vrouwen zegevierde de Engelse Helen Wyman.

Voor de 17e keer werd de Nacht van Woerden georganiseerd en zoals gebruikelijk was het genieten geblazen voor de toeschouwers. Woerden onderscheidt zich niet alleen qua tijdstip van andere veldritten die bij daglicht worden gehouden. De liefhebbers van het ploeteren door de modder hoeven in Woerden niets te betalen en daarvoor verdient de organisatie zonder meer een pluim.

Van ploeteren was overigens geen sprake. Het parkoers was wel wat glibberig, op sommige plaatsen zelfs erg glibberig om niet te zeggen spekglad, maar de crossers kwamen nog redelijk toonbaar uit de strijd. Het kwam in de Woerdense duisternis vooral neer op stuurmanskunst. En over technische bagage beschikt Lars van de Haar, wereldkampioen bij de beloften en ook deze winter een serieuze kandidaat voor een mondiale medaille, in grote mate. De beste veldrijder van dit moment Mathieu van der Poel ontbrak weliswaar in Woerden, maar met zijn triomf onderstreepte Van der Haar dat het met de vorm goed zit. Het was na Ronse (België) zijn tweede zege dit seizoen.

Bij de vrouwen maakten de ‘veteranen’ Helen Wyman en de Belgische Ellen van Loy er een tweestrijd van. Wyman trok aan het langste eind. Derde werd de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado. Bij de amateur/sportklassers ging de overwinning naar Mattijn Motshagen uit Nijkerk.