Naomi Geurtsen traint om limiet te springen

Zwemmen Roberto Cancian

Nadat ze werd gescout door de schoonspring vereniging terwijl ze aan het zwemmen was, begon Naomi Geurtsen op haar negende jaar met schoonspringen. ‘Dat was bij Aquarijn in Nieuwegein bij Nancy Roza. Ik was onder de indruk van de sport omdat ik het nog niet kende. Niemand deed het en het zag er zo cool uit’, zegt de inmiddels 17-jarige Naomi uit Nieuwegein.‘Het leuke aan deze sport is dat je continu je grenzen aan het verleggen bent en steeds weer nieuwe sprongen moet doen.'

Ze vervolgt: ‘Het geeft echt een adrenaline kick. Vooral als de sprong eindelijk lukt.’
Naomi Geurtsen traint momenteel vijf dagen in de week bij haar club PSV in Eindhoven. Iedere middag rijdt ze om half vier met haar moeder vanuit woonplaats naar Brabant. Vaak zijn er dan ook nog wedstrijden in het weekend.

 

Limiet

‘Op 27 mei 2016 heb ik tijdens het Nederlands Kampioenschap de limiet gesprongen op de 1 meter plank. Je moet namelijk limieten springen om toegelaten te worden tot het Nederlands team. Vanaf dat moment ben ik zes dagen per week gaan trainen in Eindhoven. Maar om in het team te blijven moet je elk jaar een limiet springen en dat lukte me helaas niet. In februari 2017 lag ik daar weer uit maar ben ik wel in Eindhoven gebleven bij schoonspringvereniging PSV en daar train ik nu nog steeds. Vorig jaar trainde ik onder Nora Barta, zij is een oud Olympisch schoonspringster. Van haar heb ik enorm veel geleerd waardoor ik grote stappen heb gemaakt.’ Op dit moment traint Naomi, die in haar examenjaar op het VMBO zit, onder Joey van Etten. ‘Hij springt momenteel zelf ook nog in het Nederlands team maar hij gaat binnenkort stoppen.’

Wanneer Naomi wordt gevraagd naar haar mooiste wedstrijd, dan hoeft ze niet lang na te denken. ‘Dat was de wedstrijd waar ik de limiet sprong, een hele mooie herinnering. Ook ben ik vorig jaar naar Las Palmas op Gran Canaria geweest voor een Internationale wedstrijd. Dat was echt een superervaring. Bovendien sprong daar ook de vonk over met een andere schoonspringer die mee was en met wie ik nu nog steeds een relatie heb. Hij springt nu in het Nederlands team en weet dus wat het is om zoveel te trainen en wat ik er allemaal voor moet doen en er voor over moet hebben.’
Naast de vele trainingsuren en het vele reizen, mag Naomi Geurtsen in mei dus ook examen doen. ‘Ik ga daarna studeren in Eindhoven, de studie Junior Fashion Product Manager. Ik wil heel graag een eigen bedrijf opzetten’, zegt ze vastberaden. Ook op het sportieve vlak weet ze wat ze wil. ‘Mijn doel is om bij een Europees Kampioenschap en een Wereld Kampioenschap te springen. Daar moet ik nog veel voor doen, maar daar train ik hard voor. Op 22 mei word ik 18 jaar en mijn doel is wanneer ik 20 jaar ben, ik dan aan die grote wedstrijden kan deelnemen.’

 

Grenzen verleggen

Ze geniet van haar sport, de trainingsuren maakt ze dan ook graag. ‘Het is een geweldige maar ook mooie sport. Continu is er de uitdaging, grenzen verleggen, adrenaline all over en daarbij train ik in een hele gezellige en serieuze groep met schoonspringers. We zien elkaar zo vaak en kennen elkaar zo goed, dat het bijna een tweede familie voor me is.’
Naast het zwemmen en schoonspringen is Naomi ook druk op de weg. ‘Ik ben bezig mijn rijbewijs te halen zodat ik zelf naar Eindhoven kan gaan rijden.’