Nationale jeugdklimtop in actie op NJK Lead in Utrecht

Sportklimmen Redactie

Op zaterdag 8 december organiseert de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) samen met klim- en bouldercentrum Neoliet Utrecht het Nederlands Jeugdkampioenschap Lead 2018. De beste jeugdklimmers van Nederland strijden, binnen hun categorie, om de titel Nederlands Jeugd Kampioen Lead.

Met de Olympische Spelen van Tokio 2020 in zicht, staan de Nederlandse jeugdklimmers te trappelen hun klimtalenten te laten zien in Utrecht. Op het NJK Lead klimmen alle deelnemers één route in de halve finale, waarop klimmers zo hoog mogelijk moeten komen om een plek in de finale te bemachtigen. Ook hier klimmen ze weer één route die ze moeten proberen te toppen voor de tijd om is.
In vier leeftijdscategorieën strijden de jeugdklimmers om de Nederlandse titel. De deelnemers klimmen alle routes voor en on-sight. Zij krijgen hun route pas te zien net voordat ze hem moeten klimmen, en nemen het touw mee naar boven om onderweg steeds vast te klippen in de wand.

Door de klimmers worden zeer moeilijke klimroutes tot een hoogte van ongeveer 20 meter geklommen. De routes stellen de klimvaardigheden van de jeugdklimmers enorm op de proef. De combinatie van kracht, techniek en uithoudingsvermogen bepalen voor een belangrijk deel het eindresultaat. De halve finale voor de jongste jeugd start om 13:00 uur en de oudere jeugd klimt om 14:45 uur hun halve finale en. De finale voor alle klimmers is om 17:00 uur. Toeschouwers zijn de hele dag welkom en entree is gratis.

 

Voorlopig tijdschema

11.00 uur Neoliet Utrecht open
13.00 uur Start halve finale Jeugd A en C
14.30 uur Einde halve finale Jeugd A en C
14.45 uur Start halve finale Junioren en Jeugd B
15.45 uur Einde halve finale Junioren en Jeugd B
17.00 uur Start finale voor alle categorieën C, B, A en Junioren
19.00 uur Einde finale
19.15 uur Prijsuitreiking

Meer informatie over de deelnemende klimmers is hier te vinden.