Nationale marathon aan de Vechtsebanen

Schaatsen Redactie

Eind november barst de Trachitol Trophy los, een marathonmeerdaagse die zou starten in Breda en vrijdagavond 23 november de Vechtsebanen in Utrecht aandeed. In een spectaculaire eindsprint heeft Gary Hekman vrijdagavond de tweede wedstrijd om de Trachitol Trophy gewonnen. Hij troefde met overmacht Arjan Stroetinga en klassementsleider Evert Hoolwerf af.

De marathon wordt zaterdag in Hoorn vervolgd, waarna de laatste wedstrijd in Groningen verreden zal worden. De nieuwe serie van de marathon kent een paar opvallende wijzigingen ten opzichte van de reguliere marathons. Bijvoorbeeld:

  • Om in het klassement voor te komen moeten rijders alle vier de dagen aan de start staan.
  • Elke dag worden de afstanden langer. De eerste wedstrijd is korter dan normaal, de laatste wedstrijd juist langer dan normaal.
  • In het algemeen klassement tellen rondes voorsprong zwaarder mee. In dezelfde wedstrijd de eerste ronde voorsprong is 5 punten, tweede ronde is 10 punten waard, derde ronde is 15 punten waard, etc.
  • Iedere wedstrijd kent twee tussensprints (reguliere geldprijzen) evenals de eindsprint die meetellen voor het sprintklassement. Alle drie de sprints tellen mee voor 5 tot 1 punt voor de eerste vijf aankomenden.

Op het Utrechtse ijs reden de mannen wederom een razendsnelle koers met een gemiddeld tempo van 45,6 kilometer per uur. Al vroeg in de wedstrijd brak het peloton wanneer ze op een lint reden. Kopgroepjes die toch de ruimte kregen om weg te komen, werden niet meer dan dertig meter gegund voor het gat werd dichtgereden.

‘Iedereen was gretig. Gisteren werd de koers beslist in een kopgroep en daar wilde iedereen vandaag bijzitten’, begint Hekman, die het zelf van een massasprint moet hebben. ‘Wij wilden veel in de aanval, gas erop en laten zien hoe sterk we zijn en dat is geloof ik wel redelijk gelukt.’