Nationale veldrit Amersfoort verdwijnt uit bos Birkhoven

Veldrijden Redactie

Bos Birkhoven is zaterdag 8 december voor de laatste keer het speelterrein van cyclocrossers tijdens de 39ste nationale veldrit van Amersfoort. In de toekomst mag er van het Utrechts Landschap geen parkoers meer worden uitgezet in het gebied nabij de dierentuin. De veldrit in Amersfoort is met die in Lieshout de oudste cross in Nederland.

De organisatie, zijnde WV Eemland/Fiets033, moet dan ook naarstig op zoek naar een nieuwe locatie. Wanneer de cross helemaal verdwijnt zou dat zonde zijn, de nationale veldrit in Amersoort is een begrip in Nederland en trekt zaterdag naar verwachting zo’n 400 deelnemers in de verschillende categorieën. De Amersfoortse veldrit telt ook mee voor de KNWU TOP-competitie (met uitzondering van de elite), wat inhoudt dat de hele top aanwezig is. Zoals oud profrenner Erik Dekker, winnaar van verschillende etappes in de Tour de France. Op het 2500 meter lange selectieve parcours wordt gereden in de categorieën nieuwelingen, junioren, elite/beloften, masters 40+, sportklasse/amateurs en vrouwen elite/beloften, junioren en nieuwelingen.

 

Historie

Tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van wielervereniging De Pedaalridders in 1976 kwam de toenmalige jeugdleider en clubsponsor Jan van Ekeren met het idee om ook eens een veldrit te organiseren. Van Ekeren trainde met een grote jeugdploeg veel in Bos Birkhoven.

De eerste veldritten werden jarenlang gehouden op de eerste zaterdag na het Nederlands kampioenschap in de maand januari. Vele kampioenen kwamen op het prachtig parcours af, gecharmeerd van het hoogteverschil waardoor de toeschouwers verzekerd waren van spektakel. Steeds was Bos Birkhoven de thuisbasis, op twee keer na toen werd uitgeweken naar Don Bosco/de Treek in Leusden. Het evenement zou zijn 40ste editie al hebben beleefd wanneer het niet in de jaren 1980, 2010 en 2012 werd afgelast vanwege extreme weersomstandigheden.

Er wordt zaterdag om 11.00 uur begonnen met de amateurs/sportklasse. In deze categorie meteen al een regionale crack, Mattijn Motshagen uit Nijkerk. Bij de vrouwen, start om 12.00  uur, doet Lorena Wiebes uit Mijdrecht mee, die zich afgelopen seizoen op de weg ontpopte tot een van de beste sprinters van het vrouwenpeloton.

Ook de Amersfoortse Isa Pieterse behoort tot de deelneemsters, haar talentvolle zus Puck rijdt bij de junior-vrouwen.

Om 15.00 uur is het klapstuk, de cross voor elite en beloften en – twee minuten later – de junioren. Kyle Agterberg uit Maartensdijk, lid van de nationale beloftenselectie, is van de partij, evenals de rappe wegrenner Johim Ariesen uit Rhenen. Maar topfavoriet voor de zege is wel Veenendaler Eddy van IJzendoorn.