Nederland onder 12 buigt met duidelijke cijfers voor Frankrijk

Honkbal/Softbal Kort nieuws Veronique Rap

Het Nederlands team onder 12 heeft de derde wedstrijd op het EK in Utrecht verloren. Het werd 13-3 voor Frankrijk. Hoewel de Nederlandse jeugdploeg snel een voorsprong nam kon die niet worden vastgehouden. Voor de vele toeschouwers was het een spannende wedstrijd, al konden ook zij Oranje niet naar de derde overwinning schreeuwen.

Spannend was het zeker, de derde wedstrijd van het Nederlandse team. Waar de eerste twee wedstrijden overtuigend werden gewonnen door Nederland, moest het Nederlandse team nu het hoofd buigen voor de Fransen. Nederland startte met een voorsprong van 1-0 na de eerste inning. Met name de Fransen moesten even inkomen, waardoor Nederland kon uitlopen tot 3-1.

Deze voorsprong konden ze echter niet uitbouwen en in de vierde inning kon Frankrijk terugkomen naar 3-3. Het kantelpunt kwam vervolgens in de vijfde inning. Nederland wist geen punten te behalen en de Fransen liepen uit tot 3-9, mede door een aantal foutjes van het Nederlandse team.

 

Publiek

Het publiek is weer in grote getale toegestroomd naar de wedstrijd van het Nederlandse team onder 12. De parkeerplaats is helemaal vol en de aanmoedigen komen je al van verre tegemoet. Niet alleen het Nederlandse team wordt aangemoedigd, ook de Fransen hebben een kleine tribune met fans.

Tevens schaart het Duitse team zich achter de Fransen, omdat zij baat hebben bij een verlies van Nederland. Hoewel de Fransen in de minderheid zijn, maken ze veel lawaai. Gedurende de wedstrijd komt er steeds meer geluid van de kant van de Fransen en zien de Nederlanders dat hun team het niet gaat redden.

 

Spannend begin

De wedstrijd begint spannend: de scores liggen dicht bij elkaar en het lukt Nederland niet om uit te lopen op de Fransen. In de eerste inning haalt Nederland één punt. De Franse zijn na enkele minuten hun eerste slagbeurt al kwijt. In de tweede inning kan Nederland een klein verschil maken: het wordt 3-0. Toch lijken ook de Fransen meer in hun spel te komen, de tweede inning halen ze één punt en komen ze voor het eerst aan spelen toe. De derde inning is snel voorbij met voor beide partijen geen enkel punt. Het publiek voelt dat Nederland in de vierde inning door moet zetten om een voorsprong uit te breiden. Ze gaan goed van start met Boris Hartman die snel het eerste honk weet te bereiken. Toch lukt het niet om in deze inning te scoren.

 

Blessure voor Nederlandse Pitcher

Een belangrijk moment in de vierde inning is de blessure van pitcher Maxwell Cornelissen. Hij krijgt een bal hard tegen zijn been aan. Hoewel hij in eerste instantie, na behandeling, nog door kan spelen, moet hij daarna toch strompelend het veld verlaten. Hij wordt vervangen door Maarten Smit. Frankrijk komt terug tot 3-3.

De volgende inning is cruciaal om terug te komen in de wedstrijd. Met drie honken bezet is Nederland voortvarend gestart. Ook de Fransen weten dit en lassen een korte pauze in om even te praten met hun pitcher. De spanning in het publiek wordt steeds groter en ouders zijn verontwaardigd over het stilleggen van het spel. Toch lijkt de Franse tactiek te werken: geen score voor Nederland deze inning.

 

Fransen krijgen vleugels

De Fransen feliciteren elkaar met de overwinning op hun nationale feestdag. Foto: Jan Kruijdenberg / Utrechtse Sportkrant

In hun eigen slagbeurt weten de Fransen vervolgens voor het eerst op voorsprong te komen. Het lawaai op de Franse tribune overstijgt dat van de Nederlandse supporters.

De teleurstelling en frustratie is te lezen op de gezichten van de jonge Nederlandse spelers. Nu ze achter staan tegen Frankrijk lijkt niets meer in hun voordeel beslist te worden door de scheidsrechter. Dat terwijl een meevaller ze extra motivatie zou kunnen geven om de Fransen te stoppen in hun opmars. Twijfel slaat toe en dat werkt in het voordeel van de Fransen, zij lopen uit tot 3-9.

Ze overklassen het Nederlandse team en het is duidelijk dat zij de wedstrijd gaan winnen. In de laatste inning loopt Frankrijk uit naar een eindscore van 3-13.

Door het verlies van Nederland hebben zowel Frankrijk, Duitsland als Nederland twee wedstrijden gewonnen en één wedstrijd verloren in poule A. Zaterdag vindt de ontknoping plaats van het toernooi waarbij Nederland zal spelen tegen de nummer drie van Poule B. De wedstrijd is om 17.00 uur gepland op veld 2 van UVV Honkbal- en Softbal.