Nederland na bloedstollende laatste zitting in halve finale

Bridge Redactie

Nederland heeft de halve finale van het WK bridge bereikt. Dat ging niet zonder slag of stoot. In een bloedstollende laatste zitting moest tegen gastland Italië een kleine achterstand worden weggewerkt. Oranje won dankzij een sterke eindsprint uiteindelijk nog ruim (184-151). Halverwege de match werd het hele WK plat gelegd. De oorzaak was een corona-uitbraak, waardoor alle bridgers eerst werden getest alvorens de partijen na een dag vertraging werden hervat.

In TeamNL Bridge Open speelt Simon de Wijs uit Doorn. Hij werd in 2011 in Veldhoven wereldkampioen. In 2019 deed hij het in het Chinese Wuhan dunnetjes over met zilver. Enkele maanden later brak in die stad corona uit, waarna ook alle fysieke bridgekampioenschappen werden gecanceld.

Het WK in het Italiaanse Salsiomaggiore is weer het eerste grote fysieke toernooi en omvat vier categorieën: open, vrouwen, senioren en gemengd. Alleen het Nederlands open team doet nog mee. De senioren en het gemengd team werd al in de round robin uitgeschakeld, de vrouwen wisten zich niet voor het WK te kwalificeren.

Tegen Italïe bleven de verschillen overzichtelijk. Na een sterke start sloot Nederland de eerste dag af met een gelijke stand (85-85). Op de tweede dag werd weer de leiding genomen, die veranderde in een achterstand. In de laatste set van zestien spellen ging het lange tijd gelijk op tot een slem op het voorlaatste spel, door Italië gemist, voldoende marge creërde.

Door de dag vertraging moeten de resterende dagen vier in plaats van drie zittingen worden afgewerkt. Nederland begon woensdagavond al aan de eerste set van 16 partijen in de halve eindstrijd tegen Noorwegen. Donderdag volgen er nog vier, vrijdag is de laatste zitting waarna meteen met de finale begonnen wordt. De andere halve finale gaat tussen Amerika-1 en Zwitserland met de Nederlanders Sjoert Brink en Bas Drijver. Zaterdag is de slotdag van het WK bridge.


De laatste nieuwsberichten: