Nederland op koers voor negende plek op WK waterpolo

Waterpolo Peter de Jong

Nederland wint vandaag met ruime cijfers van Nieuw-Zeeland. Woensdag wacht China met een wedstrijd voor de negende plek op WK waterpolo. Nederlandse speelsters balen: ‘we hebben het tegen Hongarije al laten liggen en de vroege achterstand tegen Rusland was niet nodig geweest’.

Nederland is getergd na de verloren wedstrijd tegen Rusland en laat tegen Nieuw-Zeeland gelijk zien wie er de baas is. Na een halve minuut is daar de eerste treffer uit een strafworp van Maud Megens. Na 2 minuten is hert Marloes Nijhuis die scoort, Dan de 3-0. Aarts passt op Smit, die op Megens en knal, 3-0.

Dit is het spel dat Nederland moet spelen, Lieke Klaasen drukt even later af volgens het zelfde stramien, twee passes en schot. Nomi Stomphorst tekent voor de 5 na rustig heen en weer passen in de aanval. Laura Aarts moet even later vissen: 5-1.

In de tweede periode krijgt UZSC speelster Dagmar Genee een kans voor open doel en faalt niet, 6-1. Nomi Stomphorst maakt de 7e. En dan is het tijd voor de tweede treffer voor NZ. Dagmar Genee tipt vervolgens de 8e Nederlandse treffer in, 8-2.

Het gaat snel. Zus Amarens maakt halverwege de negende treffer. Het gaat makkelijk. Houdt Nederland de concentratie vast? Vivian Sevenich heeft de eer de tiende te scoren. Nederland heeft nog een halve minuut voor de elfde. Die komt er. Amarens Genee tekent ervoor. 11-2 bij rust.

Maud Megens zonnebaadt in het doel met haar voeten in het net gehaakt. Just another day at the office. Marloes Nijhuis heropent het doelpuntenfestival met de 12-2, met een cross goal van rechts. Vivian Sevenich maakt de dertiende na een eenvoudig een-tweetje. Doet Nieuw Zeeland nog mee? Jawel, 13-3 uit een afstandsschot. Nederland geeft de wisselspelers de kans en het kanon stopt met vuren. Een schitterende boogbal van captain Yasemin Smit doorbreekt een landerige periode. 14-3.

 

“Het was moeilijk om weer op te laden
na de deceptie tegen Rusland zaterdag”

 

Na een goal van Nieuw Zeeland brengen Klaassen, Amarens Genee, Vivian Sevenich en weer Amarens Genee brengen Nederland op 18-4. Het spel golft wat op en neer, de wedstrijd is al lang gespeeld. Met nog 2 minuten op de klok maakt Lieke Klaassen de 19-4. Dat is ook de eindstand. Nederland heeft zich gerevancheerd.

Na afloop spraken we de twee spelers van kampioen UZSC die volgend jaar in het buitenland spelen. Laura Aarts, die twee periodes speelde: ‘Het ging goed. We zijn sterk begonnen. Snel afstand genomen waardoor we lekker ons spelletje konden spelen. We hebben laten zien dat we het nog steeds kunnen. We kregen meer ruimte dan tegen Hongarije en Rusland en dat betaalde zich uit.

Het was moeilijk om weer op te laden na de deceptie tegen Rusland zaterdag. Gisteren hebben we wat leuks gedaan met de familie. Daarna weer getraind. We hebben onszelf gepusht het weer op te pakken. Op naar de volgende wedstrijd. De laatste van dit toernooi. Inzet is de negende plaats. Tegenstander is China, dat Frankrijk vanmiddag versloeg’.

Amarens Genee is teleurgesteld: ‘We hebben het goed opgepakt. Het was geen leuke wedstrijd, dat wisten we van tevoren. We hebben geconcentreerd ons werk gedaan. Wij zijn dominanter op elke plek dan Nieuw Zeeland en ook conditioneel een stuk fitter, dus een logische uitslag. Maar we hebben in dit toernooi niet laten zien wat we konden, we kwamen voor de eerste 8’

Daags voor de wedstrijd gaf coach Arno Havenga een persconferentie over de gemiste kwartfinale en het bizarre time-outincident. Over dat laatste: ‘Teleurstellend dat ons protest is afgewezen. Ze hebben niet naar de tv-beelden willen kijken, maar zich gebaseerd op de uitlatingen van de scheidsrechters.

Je vraagt je dan af waar zo’n protest dan goed voor is, want die hebben tijdens de wedstrijd wel vijf minuten overlegd voor ze de beslissing tot een time out voor Rusland namen. Op de beelden is duidelijk te zien dat de Russische coach een time-out gebaar maakt terwijl zijn ploeg niet meer in balbezit was’.

Over de resultaten zegt de coach: ‘Frankrijk en Japan waren opwarmers, daar hebben we lekker vrijuit tegen gespeeld. Hongarije en Rusland zijn twee toplanden. Daar zijn we tekortgekomen.  Verdedigend waren we in het begin niet scherp genoeg tegen Rusland, toen vlogen er te veel doelpunten binnen. Ik heb toen ook de keeper gewisseld. In de aanval waren we wat afwachtend, de echte overtuiging ontbrak. We hebben moeite om een goal te maken. De goals die we maken kosten heel veel energie. We zijn niet brutaal genoeg geweest’.