Nederland verslaat Griekenland en is poulewinnaar

Waterpolo Redactie

De Oranje waterpolo vrouwen hebben de kraker om de poulewinst tegen Griekenland winnend afgesloten. Utrechtse Dagmar Genee scoorde twee keer in de wedstrijd om de EK Waterpolo in zwembad Bernat Picornell Barcelona. Door de 7-8 winst (periodestanden: 1-1, 1-1, 3-2, 2-4) wacht nu Duitsland in de kwartfinale. Een aanzienlijk makkelijkere tegenstander dan wanneer de ploeg van Arno Havenga een plekje lager was geëindigd en hoogstwaarschijnlijk Rusland had getroffen.

Banner

Griekenland is net zo’n grote medaillekandidaat als Oranje. Hoewel de balans op Europese eindrondes nog ruim in Nederlands voordeel is (9-2), verloren de Oranjedames wel de laatste onderlinge ontmoeting. In de halve finale van de LEN Europacup in maart won latere toernooiwinnaar Griekenland met 8-6. Ook had de Griekse ploeg dit EK Italië verslagen, waartegen Nederland gelijkspeelde.

Dit keer waren de rollen omgedraaid. Voorafgaand konden beide ploegen teren op indrukwekkende verdedigende cijfers. Met de Nederlandse ploeg als minst gepasseerde defensie (13) en Griekenland als goede tweede (15). Dat was in het eerste gedeelte van de wedstrijd ook duidelijk terug te zien. Maud Megens en Dagmar Genee troffen doel namens Oranje, ondanks dat het lastig een vuist kon maken tegen de stugge Griekse verdediging. Nederland legde daar zelf een succesvolle, beweeglijke zone tegenover. Zodoende hadden beide landen slechts twee keer gescoord halverwege de wedstrijd.

Donderdagavond was het team van bondscoach Arno Havenga veel te sterk voor Frankrijk: 20-4. Daarvoor rekende Oranje al af met Kroatië (21-1) en Israël (20-2). Tegen Italië lieten de waterpolosters wel twee punten liggen (6-6).

 

Resterend programma

Kwartfinale, maandag 23 juli
20.30 uur Nederland – Duitsland

Woensdag 25 juli halve finale
Vrijdag 27 juli finale