Nederlands mannenteam tweede WK Naginata

Naginata Redactie

Het Nederlandse team, met een grote vertegenwoordiging van de Utrechtse club Sakura Kai, heeft de tweede plaats bij het WK Naginata behaald, dat van 4-10 juli in het Duitse Wiesbaden gehouden werd. Omdat Japan vrijwel altijd de eerste plaats haalt is dit in de praktijk het hoogst haalbare. Ook het vrouwenteam liet zich in Duitsland niet onbetuigd en behaalde de vierde plaats.

Vorig jaar wist het Nederlandse team in Bordeaux voor het eerst in de geschiedenis nog de eerste plaats in het Europese kampioenschap Naginata te bemachtigen. De eeuwenoude Japanse vechtsport wordt beoefend met een Japanse hellebaard. In Japans roerige verleden was dit wapen vlijmscherp en populair bij samoerai, maar ook favoriet bij krijgermonniken en adellijke vrouwen. Moderne beoefenaars gebruiken een versie met bamboe uiteinde en dragen beschermende uitrusting genaamd bogu zodat er veilig getraind kan worden. De laatste jaren is de sport ook buiten Japan populair geworden.

Sakura Kai, vernoemd naar de kersenbloesem, de nationale bloem van Japan, beoefent sinds 1997 Naginata en daarnaast ook Kendo (Japans zwaardvechten). De lessen worden gegeven in De Meern.

 

Spelregels

Een wedstrijd wordt gewonnen door degene die als eerste twee punten (ippon) heeft gescoord. Het is hiervoor niet voldoende om alleen de tegenstander te treffen; de treffers moeten aan strenge maatstaven voldoen om door de driekoppige scheidsrechters goedgekeurd te worden, Bij gelijkspel kan de wedstrijd beslist worden door een hantei; de scheidsrechters kennen de overwinning dan toe aan degenen die in hun ogen het mooiste spel heeft laten zien.

Etiquette en gedragsregels staan bij Naginata hoog in het handel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbal mogen de beslissingen van de scheidsrechters op geen enkelen manier ter discussie gesteld worden door de spelers; wie zich hier niet aan houdt krijgt onmiddellijke diskwalificatie. Zelfs juichen na een gehaald punt is uit den boze omdat het als gebrek aan respect voor de tegenstander wordt gezien om dit erin te wrijven.