Nederlands talent naar België

Veldrijden Redactie

Puck Pieterse naar Alpecin-Fenix, Shirin van Anrooij naar Telenet Baloise Lions. De twee grootste Nederlandse talenten in het veldrijden, althans bij de vrouwen, worden ingelijfd door Belgische ploegen. Zo vreemd is dat ook weer niet, want nergens is de cyclocross zo populair als bij de zuiderburen die dan ook over een dikke geldbuidel beschikken.

Beide meiden zijn pas 17 jaar en zullen zondag in het Brabantse Rucphen nog in hun oude tenue duelleren om de nationale titel bij de junior-vrouwen. Ze steken met kop en schouders boven hun leeftijdsgenoten uit en rijden regelmatig mee met de senioren. Ten opzichte van oudere landgenotes als Ceylin del Carmen Alvarado, Marianne Vos, Lucinda Brand, Annemarie Worst en Yara Kastelijn komen ze nog wat tekort, maar Nederland is zo dominant bij de vrouwen dat zowel Pieterse als Van Anrooij in veel landen reeds de nummer een zou zijn geweest.

Pieterse gaat vanaf augustus dus rijden bij de ploeg van Mathieu van der Poel, waar ook de meest succesvolle renster van dit moment Alvarado onderdak heeft. Van Anrooij voegt zich bij het selecte gezelschap van meervoudig wereldkampioen Sven Nys en krijgt hetzelfde tricot om haar schouders als Lars van der Haar en Lucinda Brand. Overigens heeft Nys zelf ook een zoon, Thibau, die het niet onaardig doet bij de junioren, hij behoort tot de besten ter wereld.

Pieterse werd vorig jaar Nederlands kampioen bij de junior-vrouwen met een voorsprong van meer dan twee minuten op Van Anrooij. Het verschil lijkt nu beduidend geringer, in verschillende crossen bleef Van Anrooij de Amersfoortse voor, al was het soms ook omgekeerd.

De junior-vrouwen gaan zondag als eerste van start en wel om 10.00 uur. De elitemannen, met Lars van der Haar, en de beloftemannen, met Kyle Agterberg, vertrekken gezamenlijk om 13.45 uur en de vrouwen, met Geerte Hoeke, vormen om 15.15 uur het klapstuk van de NK.

Een dag eerder is het de beurt aan de masters, amateurs, nieuwelingen en categorieën uit het aangepast wielrennen. Het AD verzorgt zondag een livestream.