Nederlands team wint weer met ruime cijfers op WK waterpolo

Waterpolo Peter de Jong

Het waterpoloteam van Nederland strijdt deze weken om de wereldtitel. Afgelopen zondag werd Frankrijk al aan de zegekar gebonden met een 17-2 overwinning. Vanmiddag kwam daar een ruime 20-8 bij tegen Japan. Nederland is nu zeker van een plaats in de play-offs. Als ze donderdag ook het laatste pouleduel tegen Hongarije winnen, plaatst Oranje zich direct voor de kwartfinales.

De Utrechtse Sportkrant sprak aan de vooravond van het WK met de drie UZSC’ers die deel uitmaken van het team: keepster Laura Aarts en de zussen Amarens en Dagmar Genee. Met de kanttekening dat de eerste twee zijn gezwicht voor aanbiedingen uit het buitenland. De prestaties van UZSC zijn namelijk niet onopgemerkt gebleven.

 

Laura Aarts

Keepster Laura Aarts vertrekt na de zomer naar het Hongaarse Dunaujvaros die tweede werd in de competitie en de beker. De club kwam ook ver in de Europacup. De keepster geeft aan dat het team een beetje van haar leeftijd is, wat het extra leuk maakt.

“We zijn klaar voor alle tegenstanders in het toernooi. Ik voel me fit en de voorbereiding ging goed. We hebben een toernooitje gespeeld in Griekenland, tegen Spanje en Griekenland. En de finale van de World League Superfinal in China. En als toetje de Domstadtrofee in Utrecht, met Frankrijk, China en Canada. We hebben genoeg wedstrijden gespeeld. Veel spelen is ook goed voor je.

In Budapest gaan we voor de medailles. Het liefste wil je natuurlijk goud maar het teamdoel is een medaille. We hebben geleerd van het OKT van vorig jaar, waar we de Olympische Spelen misten. Daarvoor hadden we juist een heel goed EK gespeeld waarin we in de finale verloren van Hongarije. We hebben nu genoeg ervaring met belangrijke wedstrijden om een rol te spelen op het WK. Amerika is de grote favoriet. Zij zijn Olympisch- en wereldkampioen. En daarnaast zijn Spanje, Italië en Griekenland belangrijke outsiders. In de poule is thuisland Hongarije de grote concurrent. Als we die winnen worden we waarschijnlijk eerste en gaan we door naar de kwartfinale.”

 

Amarens Genee

Amarens Genee is net afgestudeerd Bewegingswetenschapper en gaat na de zomer een buitenlandavontuur aan in Italië, bij de club Rapallo Pallanuoto. Ook Nederlandse speelster Laura van der Graaf (Widex Donk) speelt daar volgend seizoen.

Halverwege het jaar begon Amarens aan een transfer te denken. “In Italië is de competitie professioneel. Het trekt me om fulltime time voor een club te kunnen spelen. En een jaar in het buitenland is ook goed voor je levenservaring. Nu mijn studie klaar is ga ik me volledig op het waterpolo focussen en van het Italiaanse leven genieten.

Het is goed dat er ruimte komt voor de jeugd bij UZSC. En er blijven nog genoeg goede meiden over in de ploeg. En de jeugd komt eraan. Het eerste half jaar zal wennen zijn voor de jonge meiden maar ik verwacht dat trainer Gerrit Jan Schothans er weer een sterk team van zal maken.”

 

Dagmar Genee

Dagmar Genee blijft als enige ook volgend seizoen bij UZSC spelen. Ze heeft al drie jaar in Hawaii en een jaar in Spanje gespeeld, dus het buitenlandavontuur kent weinig geheimen voor haar. “Ik ben inmiddels klaar met mijn studie International Economics and Business, ik zie wel wat er gebeurt”.

Genee ligt midachter in het water, bij de midvoor van de tegenpartij. “Dat kan er stevig aan toegaan. Soms loop je tegen een blauw oog aan, maar dat hoort erbij. Het is nu eenmaal een contactsport. We gaan voor een medaille op de WK. Amerika is favoriet, maar ze zijn niet meer onverslaanbaar. We hebben een kans. Die goeie keeper is er niet bij dit WK, dat scheelt.”