Nederlandse waterpolo vrouwen Europees kampioen

Waterpolo Redactie

Voor het eerst sinds 25 jaar is Nederland weer de beste van Europa. Na de titel van Leeds in 1993 en meerdere zilveren medailles, staan de Nederlandse vrouwen na de 6-4 winst op Griekenland eindelijk weer op de hoogste trede. Daarmee is Nederland nu het succesvolste land ooit in de historie op het EK. Nederland opende sterk en geconcentreerd. Het openingsdoelpunt kwam van Utrechtse aanvoerder Dagmar Genee met een koel, geplaatst schot van afstand.

Daarna scoorde Nomi Stomphorst na een vrije doorgang naar het Griekse doel, een situatie waaruit ze dit toernooi wel vaker doel trof. Griekenland liet voor het eerst van zich spreken uit een overtalsituatie. Voormalig keepster van het Utrechtse UZSC Laura Aarts kreeg nog een hand tegen het schot van Eleftheriadou, maar kon een treffer niet voorkomen.

In de tweede periode creëerde Nederland veel kansen, maar kon slechts twee keer scoren. Sabrina van der Sloot (vanaf tien meter) en Maud Megens (snoeihard boven de keepster) knalden fraai raak. Aan Griekse zijde wist Tsoukala twee keer te scoren. Zo werd er met een 4-3 voorsprong voor Nederland gerust.

Daarna brak de beslissende fase aan. Nederland nam als eerste ploeg een marge van twee doelpunten voorsprong via Megens, die vier minuten voor het einde weer teniet werd gedaan. Nederland antwoordde heel snel via Sabrina van der Sloot met 6-4. De resterende minuten hield de ploeg haar doel schoon en werd er na het laatste fluitsignaal een heel, heel groot feest gevierd.

Het is de beloning voor de generatie van Vivian Sevenich, Sabrina van der Sloot, Nomi Stomphorst en Dagmar Genee die zo vaak dichtbij een titel waren, maar altijd misgrepen. Te vaak eindigden de toernooien in tranen van verdriet, vandaag waren ze van vreugde.

(waterpolo.nl)