Nederlandse waterpolo vrouwen negende van de wereld

Waterpolo Peter de Jong

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op de WK in Hongarije op de negende plaats geëindigd. Na winst met ruime cijfers op Frankrijk en Japan verloor het team achtereenvolgens tegen Hongarije en Rusland. Er restte twee wedstrijden om de negende plek tegen Nieuw-Zeeland en China, wat Nederland zakelijk afrondde.

De ploeg van bondscoach Arno Havenga heeft ook drie Utrechtse speelsters, de zussen Amarens en Dagmar Genee en keepster Laura Aarts. Allen tot vorig seizoen bij UZSC spelend, maar na de zomer gaan Aarts en Amarens Genee in op aanbiedingen uit het buitenland.

 

UZSC

Amarens Genee

De prestaties van UZSC in het seizoen 2016-2017 zijn niet onopgemerkt gebleven. Keepster Laura Aarts vertrekt na de zomer naar het Hongaarse Dunaujvaros die tweede werd in de competitie en de beker. De club kwam ook ver in de Europacup. De keepster geeft aan dat het team een beetje van haar leeftijd is, wat het extra leuk maakt. ‘In Budapest gingen we voor de medailles. Hel zuur dat het niet gelukt is. Het liefste wil je natuurlijk goud maar het teamdoel was een medaille. We hebben geleerd van het OKT van vorig jaar, waar we de Olympische Spelen misten. Daarvoor hadden we juist een heel goed EK gespeeld waarin we in de finale verloren van Hongarije. We hebben nu genoeg ervaring met belangrijke wedstrijden om een rol te spelen op het WK.’

Amarens Genee is net afgestudeerd Bewegingswetenschapper en gaat na de zomer een buitenlandavontuur aan in Italië, bij de club Rapallo Pallanuoto. het jaar begon Amarens aan een transfer te denken. “In Italië is de competitie professioneel. Het trekt me om fulltime time voor een club te kunnen spelen. En een jaar in het buitenland is ook goed voor je levenservaring. Nu mijn studie klaar is ga ik me volledig op het waterpolo focussen en van het Italiaanse leven genieten. Het is goed dat er ruimte komt voor de jeugd bij UZSC. En er blijven nog genoeg goede meiden over in de ploeg. En de jeugd komt eraan. Het eerste half jaar zal wennen zijn voor de jonge meiden maar ik verwacht dat trainer Gerrit Jan Schothans er weer een sterk team van zal maken.”

Zus Dagmar Genee blijft als enige ook volgend seizoen bij UZSC spelen. Ze heeft al drie jaar in Hawaii en een jaar in Spanje gespeeld, dus het buitenlandavontuur kent weinig geheimen voor haar. ‘Ik ben inmiddels klaar met mijn studie International Economics and Business, ik zie wel wat er gebeurt.’

 

De wedstrijden
In de eerste wedstrijd van de Wereldkampioenschappen zwemmen in Hongarije werd Frankrijk aan de zegekar gebonden met een 17-2 overwinning. Vervolgens kwam daar een ruime 20-8 bij tegen Japan. Hongarije had na twee wedstrijden een iets beter saldo (+28) dan Nederland (+27) en Nederland moest dus winnen om eerste te worden in de poule en rechtstreeks door te dringen tot de kwartfinale. Tegen het sterk spelende Hongarije liep Nederland echter tegen de lamp en werd tweede in de poule. Er moest een tussenronde gespeeld worden tegen de nummer drie uit poule D: Rusland.

Coach Arno Havenga: ‘De eerste twee parten hebben we heel goed gespeeld. Daarna kregen we moeite met de afwerking, de Hongaren deden het verdedigend goed. Het was een fysiek zware wedstrijd. Op het laatst kregen de Hongaren iets meer ruimte omdat wij terug wilden komen. Daar hebben ze goed gebruik van gemaakt.’

De tussenfinale die Nederland moest afwerken op het WK zwemmen in Budapest werd een regelrechte thriller. De Nederlandse vrouwen bleven gaan tegen het sterke Rusland, maar konden niet voorkomen dat de Russen drie minuten voor tijd nog 11-10 voor stonden. Dit kon niet meer recht gezet kon worden door het Nederlandse team.

 

Protest
De wedstrijd krijgt nog een staartje. Coach Arno Havenga diende een protest in tegen een time out van Rusland dat te laat zou zijn aangevraagd. Nederland was in balbezit toen de Russen een time-out aanvroegen en dat is volgens de spelregels niet toegestaan. Normaliter levert dit een penalty op voor de partij die balbezit had. Zo niet, dan moet de wedstrijd worden overgespeeld, vanaf het moment van overtreding. Tijdens de wedstrijd worden er videobeelden bij gepakt maar krijgt coach Havenga te horen dat die geen bewijskracht hebben. Na veel ophef besloot de arbitrage de Russische time-out toch toe te staan. De eis de wedstrijd deels over te spelen wordt daags na de wedstrijd niet gehonoreerd door de internationale zwembond FINA.

De Nederlandse speelsters balen: ‘we hebben het tegen Hongarije al laten liggen en de vroege achterstand tegen Rusland was niet nodig geweest’.

Er restte de waterpolosters nog WK-duels om de plekken 9 tot en met 12. Deze werden zakelijk afgerond door de Nederlandse speelsters. Nieuw Zeeland wordt ingepakt met 19-4, waardoor China de laatste tegenstander wordt voor de negende plaats op de Wereldkampioenschappen. Deze wedstrijd wordt na een langzame start zakelijk afgemaakt met een 14-7 overwinning. De negende plaats is dus binnen, maar voor de speelsters die voor een medaille naar Boedapest waren afgereisd, voelde het als een afgang.

Sabrina van der Sloot: ‘Om het plezier terug te vinden na de uitschakeling door Rusland vraag je je af waarom je ooit bent gaan waterpoloën. En vandaar uit de resterende wedstrijden zo dik mogelijk te winnen. Daar hebben we nog wat waardigheid uit gehaald. Maar eerlijk gezegd had wat mij betreft het toernooi over mogen zijn na Rusland.’

De negende plaats is een herhaling van het resultaat in 2007. Sindsdien reikte Nederland tot respectievelijk de vijfde, zevende, zevende en – twee jaar geleden – tweede plaats.