Nederlandse waterpolo vrouwen na verlies op weg naar kruisfinale tegen Rusland

Waterpolo Peter de Jong

De Nederlandse waterpolodames denderen door het WK Zwemmen in Boedapest. De eerste twee wedstrijden tegen Frankrijk (17-2) en Japan (20-8) werden met ruim verschil gewonnen. Vanavond verliest het de laatste poulewedstrijd tegen thuisland Hongarije, dat eerder ook beide wedstrijden ruim won. Nederland wordt daarmee tweede en moet nu een tussenronde spelen tegen de nummer drie uit poule D: Rusland.

Omdat Hongarije heeft een iets beter saldo (+28) dan Nederland (+27) heeft moest Nederland winnen om eerste te worden in de poule en rechtstreeks door te dringen tot de kwartfinale. Het sfeervolle waterpolostadion van landskampioen UVSE is helemaal volgelopen met fanatieke Hongaren. Spreekkoren schallen van de tribunes en in dit hol van de leeuw mag Nederland aantreden.

Voor Utrechtse waterpoloclub UZSC liggen er dit toernooi drie dames in het water: keepster Laura Aarts en de zussen Amarens en Dagmar Genee, met de kanttekening dat de eerste twee volgend seizoen in het buitenland spelen. Aarts speelt dan voor de Hongaarse nummer 2 Dunaujvaros en Amarens Genee gaat voor het Italiaanse Rapallo spelen.

 

De wedstrijd

Van begin tot eind. Periode 1. Nederland begint de wedstrijd met Debby Willemsz op goal. Onder een hels lawaai neemt Nederland de leiding dankzij een goal van Maud Megens. De Hongaarsen slaan rap terug met een treffer van de nummer 5, Szucs. Sabrina van der Sloot brengt Nederland weer aan de leiding en weer is het Szucs die Hongarije langszij brengt. Beide ploegen geven elkaar geen meter ruimte.

In de tweede periode pakt Hongarije voor het eerst de leiding 3-2. Nederland komt niet aan scoren toe. Coach Havenga pakt een time out om zijn vrouwen op te peppen. En dat mist zijn uitwerking niet. Sabrina van der Sloot scoort de gelijkmaker uit een 5-meterworp.

Hongarije had een licht overwicht deze periode, maar de stand is gelijk bij rust: 3-3. Een gelijkspel is voor Nederland niet voldoende. Maar er zijn nog twee periodes, 16 minuten zuivere speeltijd, om daar verandering in te brengen. Hongarije is duidelijk andere koek dan de Françaises en de Japanse vrouwen.

In de derde periode neemt Hongarije weer de leiding door een ziedend afstandsschot van Czigany, 4-3. Even later is het zelfs 5-3 door een goal van Illes. Voor het eerst een achterstand van twee doelpunten.

Nederland slaat terug maar het is Hongarije dat weer uitloopt naar 6-4 via Czigany. Een minuut later scoort Hongarije echter weer: 7-4. Havenga vraagt onmiddellijk een time out aan.

Nederland komt er niet meer door. Het raakt Dagmar Genee ook nog kwijt na haar derde fout. Een man-meersituatie is ook niet besteed aan Oranje. 10 seconden voor het einde van de derde periode scoort Nederland dan toch via captain Yasemin Smit: 7-5. Twee goals verschil met nog een periode te gaan. En eigenlijk drie als Nederland de poulewinst wil grijpen.

Oranje wordt in de vierde en laatste periode getest op veerkracht. Hongarije krijgt een 5-meterworp en scoort 8-5, met nog vijf minuten te gaan. Een opzetje met een tip-in met Sabrina van der Sloot mislukt jammerlijk. Yasemin Smit doet de hoop voor Oranje terugkeren met haar derde goal, 8-6, met nog 3 minuten op de klok. Maar de hoop op een goed resultaat wordt even later de bodem ingeslagen door Hongarije 9-6. Yasemin Smit gooit vervolgens haar vierde binnen met een fraaie boogbal, 9-7. Maar er zijn nog maar twee minuten te spelen. Even later velt Hongarije het vonnis: een strafworp wordt recht door het midden via de onderkant van de lat het doel ingejaagd, 10-7. Nederland maakt nog 10-8, maar het is te laat.

 

Eindstand 10-8

De commentaren na afloop: teammanager Ineke Yperlaan: ‘Het was even hele fysieke wedstrijd. Zij speelden met een zware pressing, maar hadden we in het begin een beetje moeite mee. De man-meer liep niet helemaal lekker. En die midvoor van Hongarije is heel gevaarlijk. Daar hadden we wel last van. Maar de spirit is ongebroken. Hongarije is titelkandidaat en thuisland tegelijk. Dat kan gebeuren.

Yasemin Smit (vier goals) en captain: We begonnen goed aan de wedstrijd. We hebben veel snelle mensen en probeerden met veel bewegen de Hongaarse defensie te splijten. Op een gegeven moment krijgen we echter drie snelle goals tegen en dat zijn we niet gebogen gekomen. Op het laatst hebben we nog alles-of-niet gespeeld, tevergeefs.’

Over haar vier goals, de helft van de Oranje-productie:’ Vandaag ben ik het die de goals maakt, volgende keer een ander. Dat doet er niet toe, het is een teamsport. Ik had gehoopt dat mijn goals het stadion stil zou krijgen, maar dat is niet gelukt. Nu wacht Rusland. Die zijn derde op de Spelen geworden. Die hoop je niet tegen te komen in de achtste finale, maar het zij zo. We moeten vol aan de bak.’

Coach Arno Havenga: ‘De eerste twee parten hebben we heel goed gespeeld. Daarna kregen we moeite met de afwerking, de Hongaren deden het verdedigend goed. Het was een fysiek zware wedstrijd. Op het laatst kregen de Hongaren iets meer ruimte omdat wij terug wilden komen. Daar hebben ze goed gebruik van gemaakt.’

Over het vervolg: ‘Met een rekening houd je altijd rekening tegen Hongarije. We moesten winnen, aan een gelijkspel hadden we niks. We moeten nu even deze pijn pakken. Vanavond sluiten we het af en dan vanaf morgen leven we weer naar Rusland is een prima ploeg. We hebben er de afgelopen tijd een paar keer tegen gespeeld. De ene keer win je nipt, de andere keer verlies je. Wij zijn echt aan elkaar gewaagd.

Opvallend was dat Laura Aarts niet op goal lag. ‘ We hebben gewoon twee keepers van wereldklasse, vandaag koos ik voor Debby Willemsz. En ze heeft het verdienstelijk gedaan. Ik bekijk het van wedstrijd tot wedstrijd.’