Nederlandse waterpolovrouwen sluiten WK winnend af

Waterpolo Redactie

De Nederlandse waterpolovrouwen, met aanvoerster Dagmar Genee, zijn het WK in Gwangju als zevende geëindigd. Oranje won vrijdag het duel om de 7e en 8e plaats – een reprise van de EK-finale van 2018 - met 11-9 van Griekenland. Nederland was vastbesloten het teleurstellend verlopen WK winnend af te sluiten. Dat leek ook te gaan lukken toen Oranje na een sterke tweede periode (5-1) met 6-3 leidde bij de rust.

In het derde part knokte Griekenland zich echter toch weer terug in de wedstrijd. De marge van drie goals die Nederland nog altijd had, verdween als sneeuw voor de zon (van 8-5 naar 8-8).

Maartje Keuning gaf Oranje met twee goals weer wat lucht. Maar na 10-9 van Griekenland vlak voor het einde van de derde periode, bleef het spannend tot een halve minuut voor tijd. Toen gooide aanvoerster, en tevens speelster van het Utrechtse UZSC, Dagmar Genee de deur definitief in het slot door een goed uitgespeelde overtalsituatie af te ronden.

Het Nederlands team zal zich vanaf nu gaan richten op het EK in Budapest (12-26 januari). De regerend kampioen kan zich bij titelprolongatie of een finaleplek tegen het al gekwalificeerde Spanje plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020. Lukt dat niet, dan zijn er nog tickets voor Tokio te verdienen op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in maart in Italië.