Nederlandse wereldtitel lijkt in tijdrit bijna een zekerheidje

Wielrennen Hans van Ommeren

Alleen een mirakel kan Nederland dinsdag van WK-goud afhouden in de individuele tijdrit voor vrouwen. Zelfs een geheel oranje podium is niet ondenkbaar in Innsbruck. Liefst twee rensters met roots in de regio Utrecht maken serieus kans op de wereldtitel bij de profs, Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten, de wereldkampioene van vorig jaar.

Van Dijk is gebaat bij een meer gelijkmatig parkoers, waarop haar grote vermogen het best tot zijn recht komt. De Woerdense is in zo’n race tegen de klok een machine die zelden hapert. Voor Van Vleuten mag het gerust steil omhoog gaan. Graag zelfs, de Vleutense van geboorte is een van de beste klimsters van het peloton, misschien wel de allerbeste. Van haar hadden de vrouwen gerust het parkoers van de mannen, met een veel zwaardere klim erin, mogen hebben. Dat is niet het geval, waardoor Van Dijk niet bij voorbaat kansloos is.

Maar het optreden van Van Vleuten in de race tegen de klok in de Boels Ladies Tour was zo imponerend dat zij de voornaamste gegadigde is voor het goud. Een derde Nederlandse, Anna van der Breggen, mag ook niet uitgevlakt worden zodat voor de buitenlandse rensters in de tijdit slechts kruimels lijken te zijn weggelegd.

 

Dubbelslag?

De vraag die veel insiders de komende dagen bezighoudt is of Van Vleuten er op de WK in slaagt een dubbelslag te plegen. Want behalve in de chronorace over 28,5 kilometer geldt de renster van Mitchelton-Scott ook zaterdag in de wegwedstrijd als kandidate voor de wereldtitel. Van Vleuten behoort met haar 35 jaar tot de senioren in het vrouwenpeloton, maar met het toenemen van de jaren lijkt ze steeds sterker te worden als wielrenster. Ze won dit seizoen al de etappekoers Giro Rosa, de eendagswedstrijd La Course – na een adembenemende finish waarin ze Van der Breggen op de laatste meters inhaalde – en de Boels Ladies Tour. In Oostenrijk is het misschien wel haar laatste kans op een regenboogtrui in de wegwedstrijd. Want de komende jaren zal het WK-parkoers ongetwijfeld minder geschikt zijn voor klimmers.

De mannen hebben woensdag hun tijdrit. Tom Dumoulin verdedigt zijn wereldtitel, Wilco Kelderman uit Barneveld zal zich focussen op een plaats in de toptien. Beiden hebben een goede generale achter de rug met zilver in de ploegentijdrit. De wegwedstrijd komende zondag kan eveneens voor regionaal succes zorgen. Kelderman heeft een belabberd seizoen achter de rug maar de slotweek van de Vuelta was hoopgevend. Klimmen kan hij, en dan moet je wat geluk hebben dat je in de goede ontsnapping zit of alleen kunt wegglippen. Zijn  landgenoten zullen hem geen strobreed in de weg leggen, maar de concurrentie zal zondag met tientallen hele goede klimmers moordend zijn.

 

Programma WK wielrennen voor professionals

Dinsdag 25 september: 14.40 individuele tijdrit vrouwen (28,5 km), met voor Nederland Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Lucinda Brand.

Woensdag 26 september: 14.10 uur individuele tijdrit mannen (52,5 km), met voor Nederland Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Jos van Emden

Zaterdag 29 september: 12.10 uur wegwedstrijd vrouwen profs (157 km) met voor Nederland Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk, Chantal Blaak, Lucinda Brand, Anna van der Breggen, Janneke Ensing, Amy Pieters, Sabrina Stultiens

Zondag 30 september: 9.40 uur wegwedstrijd mannen (260 km), met voor Nederland Wilco Kelderman, Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, Wout Poels, Sam Oomen, Antwan Tolhoek en Pieter Weening.