Negende keer goud voor korfballers op World Games

Korfbal Kort nieuws Redactie Utrechtse Sportkrant

Nederland speelde in het Poolse Wroclaw de finale van het World Games korfbaltoernooi tegen Taiwan. Deze strijd om het goud werd met 26-14 gewonnen door de Nederlanders met in de basis Marjolijn Kroon uit Maarssen en Suzanne Struik, woonachtig in Utrecht.

Kroon is oud-speelster van OVVO/De Kroon staat onder contract bij het Friese LDODK/Rinsma Fashion en speelde al langer in de jeugdteams van Oranje voordat ze met de senioren uit kwam op het hoogste niveau. De Utrechtse Struik is momenteel spelend bij PKC/SWKGroep uit Papendrecht.

De tweede plek van Taiwan was een grote verrassing, welke ze wisten te bemachtigen door België, de gedoodverfde tegenstander van Oranje, eerder te verslaan met 22-18. In de voorgaande 8 edities van de World Games wonnen de korfballers in de eindstrijd steeds van de Belgen.

De Nederlandse korfballers bereikten de eindstrijd met winst op Duitsland (25-13). België pakte dinsdag wel het brons, door de Duitsers met 24-9 te verslaan.

De World Games staan bekend als de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten. En kan als auditie worden beschouwd voor sporten die van olympische status dromen, zoals korfbal. Van de sporten die tijdens de tiende editie van de Wereldspelen te zien zijn, is het karate en sportklimmen al gelukt de overstap te maken. Die sporten zijn in 2020 in Tokio te bewonderen. Het IOC was aanwezig in Wroclaw om ook korfbal goed te bekijken, het spektakel element en de reactie van het publiek te peilen; een onmisbaar element van een mogelijk nieuwe Olympische sport.