Nereus wint Varsity overtuigend

Roeien Gijs Kila

Zondagmiddag stond de 137e editie van de varsity op het programma. De roeiers van Nereus sleepten met een dominante vertoning de 44e overwinning voor de Amsterdamse roeivereniging binnen. Na het succes van 2018, was het dit jaar weer raak in een winnende tijd van 09:46,34. Bij de Dames Vier roeiden de dames van Skøll zich naar een overwinning. Ze kwamen met 11 seconden voorsprong op Nereus aan de meet en versloegen zo de topfavoriet uit Amsterdam.

Aanvankelijk was het begin van de Amsterdamse mannen nog stroef. Laga en Triton pakten een flinke voorsprong door een snelle start. De Nereïden raakten hier echter niet van in paniek en kwamen langzaam maar zeker terug in de wedstrijd. Na anderhalve kilometer roeien begonnen de Utrechtse roeiers van Triton wat weg te zakken uit de voorhoede en ontpopte er een strijd tussen Laga en Nereus. In de slotkilometer lieten de Amsterdammers hun machtsvertoon zien door het verschil te maken en elke versnelling van Laga te counteren. Rik Rienks, die tegen zijn broer Ralf roeide, verhoogde het tempo in de laatste 500 meter. Nereus begon erg weg te lopen en roeiden zo onbedreigd naar de winst van het hoofdnummer van de Varsity toe.

In de wedstrijd van de vrouwen bleek al snel dat het een tweestrijd zou worden tussen de Amsterdamse verenigingen. Laga, vooraf nog bestempeld als een grote kanshebber, was eerder al gediskwalificeerd. In de eerste 500 meter werd de basis gelegd voor een knappe overwinning van de dames van Skøll, waarna het gat in de slotfase alleen maar groter werd.