Nesrine Leene van Hellas verovert nationale titel op de 10 km

Atletiek Ted Vermeulen

Op de tweede dag van het NK atletiek viel een Utrechts feestje te vieren. Sterker, op de 10.000 meter bij de vrouwen was er een dubbel Utrechts succes. Nesrine Leene van atletiekvereniging Hellas won die afstand in 38.14.3 minuten, terwijl Simche Heringa van stadgenoot U-Track beslag wist te leggen op het zilver. Ze voltooide de 10 km in 40.25.9. Overigens werd door geen enkele atleet de WK-limiet gehaald.

Foto: Geert Lommers / Utrechtse Sportkrant

Nadat de prestaties van de regionale atleten op de eerste dag matig waren geweest, was het succes van Leene en Heringa het enige regionale lichtpuntje op de tweede dag van het NK atletiek. De limiet voor deelname aan het WK is 32.15 minuten, dus het halen van die grens lijkt nog niet aan de orde.

De publieke belangstelling was wel beter dan vrijdag, maar niet overweldigend te noemen. De tribune aan de lange zijde was slechts bij de finish goed bezet, ondanks het goede weer en de aantrekkelijke entreeprijs van € 7,00 per dag en € 15,00 voor alle dagen.

Opvallend was opnieuw de sportiviteit tussen de rivalen op bepaalde disciplines. Goede sprongen bij hoog- en verspringen werden door concurrenten met applaus beloond en ook de goed gekozen muziek van deejay Patrick van Balkom zorgde voor een aangename sfeer op het sportpark. De voormalig sprinter liet bij het verzoek om ‘stilte’ van de starter de muziek weliswaar nogal eens even doordreunen, maar niemand die zich daar aan stoorde.

Absoluut amusant was de voorbereiding van de vrouwen bij het hoogspringen. Alle deelnemers waren ruim een half uur voor hun sprong aanwezig om middels stickers op de grond hun aanloop te bepalen. Als een proefpoging mislukte, dan werd het stickertje prompt op een andere plek neergelegd. De fysieke voorbereiding van de hoogspringsters deed denken aan het galopperen van paarden tijdens een dressuurproef.

 

Geen WK-ticket

Er werden ook op de tweede dag geen nieuwe limieten behaald, die met een ticket voor het WK in Londen konden worden beloond. Sterker, de meeste nationale kampioenen bleven ver verwijderd van deze limieten, ondanks de goede omstandigheden waaronder de disciplines konden worden afgewerkt.

Bij het kogelslingeren bij de mannen ging de titel naar Sander Stok van AV’23 uit Amsterdam, die de kogel van 7,26 kg 58,21 meter wierp, maar ver verwijderd bleef van de WK limiet van 76,00 meter. Bij de vrouwen wierp Wendy Koolhaas van Groningen Atletiek de 4 kg zware kogel 57,70 verder, waar de limiet voor London op 71,00 meter ligt.

Het discuswerpen bij de vrouwen werd een prooi voor Corine Nugter, die met een worp van 55,95 haar gouden plak mee naar de Noordoostpolder mocht nemen. De limiet bedraagt 61,20 meter.

Het verspringen bij de mannen werd gewoonen door Steven Nuytinck van Prins Hendrik uit Vught met een sprong van 7.49 meter (WK-limiet 8.15). Hoewel Marinus Kranendonk van Hellas zich met 6.94 meter wel voor de finale had geplaatst, moest hij zich om onbekende reden afmelden.

De vereniging uit Vught had ook bij het kogelstoten voor vrouwen succes met Melisse Boekelman met 18.31 meter en op de 400 meter horden met Jeroen Arts in 51,40 seconden. Beide atleten bleven echter ook ver verwijderd van de limiet voor het WK.

 

Sanne van den Brink (Hellas) wordt 12e bij het speerwerpen. Foto: Geert Lommers / Utrechtse Sportkrant

De 800 meter voor vrouwen werd een overwinning voor Danaïd Prinsen van av Aquilo uit Winschoten met een tijd van 2.07.60 minuten. De Groningse bleef hiermee niet alleen zes seconden boven de WK -limiet van 2.01.00 minuten, maar ook liefst 12 seconden boven de Olympische overwinning van Ellen van Langen in 1992 die haar historische race in Barcelona in 1.55.54 minuten afraffelde.

Thijmen Kupers van Groningen Atletiek liep de 1500 meter als training voor de 800 meter tijdens het WK in London, waarvoor hij zich al wist te kwalificeren. Het trainingsloopje leverde echter wel een gouden medaille op in een tijd van 3.43,25 minuten. Zondag loopt Kupers ook de finale van de 800 meter en hoopt zodoende op het NK twee afstanden te winnen.

Winnares van de finale 400m horden Bianca Q Baak (Phanos). Foto: Geert Lommers / Utrechtse Sportkrant

 

Marlies van Haaren won met een sprong van 1.74 meter de titel bij het hoogspringen. De atlete van Phanos uit Amsterdam bleef daarmee 20 centimeter verwijderd van de WK-limiet. Haar clubgenote Byanka Baak legde in 58,8 seconden beslag op de titel 400 meter horden.

Bij de hink-stap-sprong ging de titel naar Patricia Krolis van Rotterdam Atletiek  met een sprong van 12.75 meter. Joyce Swanenburg van het Utrechtse Hellas werd achtste in 10,61 meter. De WK-limiet voor deze discipline is 14.10 meter. Bij de 5000 meter voor mannen was het goud voor Mohamed Ali Mohamed van Nijmegen Atletiek in 14.21.75 minuten. Lars Cazander van Hellas werd elfde in 15.05.23 minuten.

Zondag beginnen de wedstrijden aan de Mytylweg om 10.50 uur met de 110 meter horden voor de tienkampers.