Nienke Vinke geselecteerd voor WK junior-vrouwen

Wielrennen Redactie

Nog voor de EK zijn begonnen is de oranje equipe voor de WK wielrennen op de weg, over een kleine 2 weken, al grotendeels bekendgemaakt. Van de renners en rensters uit de regio ontbreekt alleen Mischa Bredewold. De reden is simpel. Voor de 21-jarige belofte uit Hoogland is er bij de vrouwen geen eigen kampioenschap op de WK, in tegenstelling tot de EK. Geselecteerd zijn Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten, Nienke Vinke en Marijn van den Berg.

Alleen de invulling bij de elitemannen gebeurt later, evenals die voor de mixed relay. De WK zijn dit jaar op verschillende locaties in Vlaanderen en wel in de periode van 19 tot en met 26 september.

Nederland is zwaar favoriet bij de elitevrouwen. De afgelopen vier (!) edities van het wereldkampioenschap ging de titel op de weg naar een renster uit Nederland. In diezelfde periode werd ook drie keer gewonnen op de tijdrit. Dit jaar mogen liefst vier rensters met een oranje tenue starten op de tijdrit als gevolg van de wereldtitel van Anna van der Breggen en de olympische titel van Annemiek van Vleuten. Naast die twee doen ook Ellen van Dijk en Riejanne Markus een gooi naar een medaille.

Voor de wegwedstrijd doet bondscoach Loes Gunnewijk een beroep op Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Chantal van den Broek-Blaak, Lucinda Brand, Ellen van Dijk, Amy Pieters, Demi Vollering en Marianne Vos. Gunnewijk: ’We doen er alles aan om opnieuw de titel mee naar huis te nemen. De verwachtingen zijn uiteraard hoog, maar je begint bij elk kampioenschap op nul. De uitgangspositie is goed. We hebben een ijzersterk blok waarmee we een aanvallende koers willen gaan rijden. Het parcours in Vlaanderen leent zich ervoor vroeg in de wedstrijd te gaan koersen en dan hebben we veel ijzers in het vuur. Er zal zeker naar ons gekeken worden, maar dat zijn we gewend en zal geen belemmering zijn.’

Nienke Vinke uit Amersfoort rijdt de wegwedstrijd van de junior-vrouwen en Marijn van den Berg (De Meern) die van de beloften-mannen.