Niet Dick maar de scheidsrechter trakteert

Voetbal Ton de Ruiter

“Dick is jarig, 71, en wordt toegezongen in stadion galgenwaard. Welkom in de club van 70 plus.” Journalist Ton de Ruiter schrijft over de wedstrijden van FC Utrecht. Hij blikt terug op de bekerwedstrijd tegen MVV van gisterenavond. “Tijd voor een hiep, hiep hoera is er niet. De bal wordt aan het rollen gebracht. Wie jarig is trakteert. Dick niet, hij heeft een naam hoog te houden.”

“Ze zeggen dat hij nogal op zijn centen zit. Zijn ploeg trakteert en verrast de nieuwe technische baas met 90 minuten oogstrelend spel tegen MVV, de nummer 10 van de Keuken Kampioen Divisie. Helaas, geen hiep, hiep, hoera–voetbal in Galgenwaard deze avond.

Ik moet tijdens het slaapverwekkende feestje van Dick, als de gedachten afdwalen, denken aan de vader van Hans van Echtelt, normaal de schrijver van deze Vak P. Het is vele jaren terug. De smid uit Cothen leest in de krant het verslag van zijn zoon en zegt: ‘Dat je hiervoor betaald krijgt.’ Gyrano Kerk poogt bij de middenlijn een bal onder controle te krijgen. Het lukt niet, zoals vrijwel niets lukt bij de aanvaller. Dick Advocaat kan het gestuntel van de aanvaller niet aanzien en wendt het gezicht geërgerd af. Ik denk aan de smid; ‘Dat die Kerk hiervoor betaald krijgt.’

Kerk is niet de enige zwakke broeder. Ook Cyriel Dessers laat zijn tweede kans in de basis onbenut.  Simon Gustafson, de middenvelder die creativiteit moet toevoegen, wordt voor de zoveelste keer gewisseld en dat is veelzeggend. Lukas Görtler komt hem vervangen en wordt negen minuten later door de scheidsrechter weggestuurd na een overtreding op het middenveld. Het is al de derde rode kaart dit seizoen op een plek waar weinig gevaar dreigt. Joris van Overeem en Urby Emanuelson gingen de Duitser voor.
De man die deze avond een mooi cadeau heeft meegebracht voor Dick komt uit Breukelen. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof geeft in de 61e minuut een strafschop na een overtreding op Gyrano Kerk. Een makkelijk gegeven penalty. Cyriel Dessers faalt niet van elf meter en zorgt dat het verjaardagsfeestje van Dick niet verlengd hoeft te worden. Wij blij, niet nog een half uur.

MVV is in de resterende tijd even machteloos als in het uur daarvoor. In de laatste minuut van de blessuretijd is de doelman van de Maastrichtse ploeg naar voren en maakt Nick Venema de 2-0. De eerste hindernis op de kortste weg naar Europees voetbal is genomen.”