Niets blijft onfortuinlijke Wilco Kelderman dit seizoen bespaard

Wielrennen Hans van Ommeren

Niets blijft Wilco Kelderman dit seizoen bespaard, maar dan ook helemaal niets. De afgelopen dagen ontpopte de 27-jarige Barnevelder zich tot een potentiële winnaar van de Vuelta. Na een goede openingstijdrit was hij alert en finishte bij de eerste schermutselingen op de Spaanse hellingen steeds bij de voorsten. Tot de pechduivel hem opnieuw te pakken kreeg.

Bij een valpartij op zo’n 25 kilometer voor de finish brak het peloton in verschillende stukken. De valpartij ontstond door een paaltje na een bocht dat midden op de weg stond. De organisatoren in vooral Spanje en Italië schijnen patent te hebben op onveilige verkeerssituaties, nu werd Wilco Kelderman het voornaamste slachtoffer. Hij viel weliswaar niet, maar zat niet in de voorste groep en door de wind ontstonden ook nog eens verschillende waaiers.

Ineens stond Kelderman langs de kant. Op het meest ongelukkige moment kreeg hij problemen met zijn fiets en de seconden tikten weg. Hij kreeg een nieuwe fiets aangereikt, maar de ramp was zich al aan het voltrekken. Een minuut verliezen is veel in deze Vuelta, waar door het ontbreken van een topfavoriet veel renners denken dat ze de ronde kunnen winnen.

 

Bloed

Zijn ploeggenoten van Sunweb reden zich vervolgens uit de naad om hun kopman niet te veel te laten verliezen, maar de concurrenten roken bloed en gaven vol gas. Uiteindelijk bedroeg de schade aan de finish 1,44 minuut.

Vallen in maart in de Tirreno-Adriatico, pas drie maanden later terug in koers. In de zware Ronde van Zwitserland houdt Wilco Kelderman zich knap staande en zijn motivatie voor de Tour de France, waarin hij Tom Dumoulin zal bijstaan, groeit met de dag. Tot weer een valpartij, nu tijdens het NK, aan alle Tour-illusies een eind maakt. Operatie aan de schouder, in alle stilte werken aan de volgende comeback. Onzeker aan het vertrek van de Vuelta, maar het zelfvertrouwen neemt zienderogen toe als de vorm goed blijkt te zijn. De beschaafde pedaleur gelooft zelf ook dat een topklassering, het podium zelfs, mogelijk is. Tot in de zesde etappe de pechduivel opnieuw op de bagagedrager van de Barnevelder neerdaalt. De Vuelta duurt nog ruim twee weken en er is nog veel mogelijk met een tijdrit van ruim dertig kilometer en zware bergetappes. Maar het incasseringsvermogen van Wilco Keldeman zal opnieuw op de proef worden gesteld.

De Fransman Nacer Bouhanni won de zesde etappe, hij versloeg in de sprint een sterke Danny van Poppel en Elia Viviani.