Nieuwe namen bij seizoensstart polsstokverspringen

Polsstokverspringen Redactie

Afgelopen zaterdag vond de eerste polsstokwedstrijd in de eerste klasse van het nieuwe seizoen plaats in Linschoten. De wedstrijd ging om de Van der Vaart-bokaal en leverde de huidige nummer één van de ranglijst Jaco de Groot meteen de eerste sprong boven de twintig meter op. Een straffe, frisse wind zorgde ervoor dat de omstandigheden niet optimaal waren voor de springers, maar dat deerde de Kamerikker niet om in de voorrondes al 19.70 meter te noteren en in de finales kwam hij tot 20.04 meter.

Zijn record van 22.21 wist hij bij de start van het seizoen niet te verbreken.

Thomas van Midden (Vlist) wist ook een goede indruk achter te laten en kwam tot 19.04 meter. Het publiek werd nog vermaakt met een opmerkelijke sprong van Erwin Timmerarends (Montfoort). De springer stapt binnenkort in het huwelijksbootje en had op de dag van de wedstrijd zijn vrijgezellenfeest. Uitgedost in een speciale outfit belandde hij in de sloot, maar hij wist zichzelf in wedstrijdkleding alsnog naar het podium te springen (18.78 meter).

 

Vrouwen

Foto: Polsstokbond Holland

Bij de dames waren topfavorieten Dymphie Baas-Van Rooijen (Oudewater) en Fabienne Overbeek (Benschop) nog niet aanwezig en daarom was de weg vrij voor andere vrouwen in de topklasse. Wendy Helmes (IJsselstein) liet al direct in haar eerste sprong van zich gelden en kwam uiteindelijk tot een afstand van 14.21 meter. Echter de beste sprong kwam op naam van Joriene Baas (Oudewater). De jonge atlete kwam in haar tweede sprong tot 14.80 meter en pakt hiermee de leiding in het De Samenwerking-klassement. Derde werd Eline Duurkoop, die een stabiele serie neerzette en met haar 13.65 meter de overige concurrentie ver achter zich liet.

 

Junioren

Bij de junioren was nieuweling Timon de Haay (Lopik) direct een van de smaakmakers. Meerdere keren zat hij hoog in de stok en zijn 16.77 meter was genoeg voor een tweede plaats op het podium. De onbetwiste winnaar echter was Lucas van Eijk (Haastrecht). Met 17.60 meter gaf hij de concurrentie het nakijken.

Vorig jaar heerste Reinier Overbeek (Benschop) in de jongens-categorie, maar daarvoor is hij nu te oud, waardoor het podium open ligt voor nieuwe toppers. Guus Hoogland (Montfoort) stond vorig jaar al meerdere malen op het hoogste schavot en kwam ook in de openingswedstrijd tot de verste afstand. Met 16.86 meter was hij nipt verder dan Harmen Timmerarends (Montfoort), die tot een afstand van 16.70 kwam.

Ook bij de meisjes-categorie is de topfavoriet doorgeschoven naar de volgende leeftijdscategorie. Demi Groothedde (Jaarsveld) pakte vorig jaar nog vele prijzen in de meisjes klasse, maar moet nu opboksen tegen de dames. Suzanne Mulder (Vlist) wist hier het beste gebruik van te maken. Met 12.65 meter was zij maar nipt verder dan Rianne de Regt (Linschoten). De Regt zette een mooie reeks neer en wist haar persoonlijke record eerst te benaderen, en vervolgens ook nog te verbeteren: 12.49 meter.