Nieuwe opzet honkbal hoofdklasse

Honkbal/Softbal Redactie

In de afgelopen maanden hebben de honkbal hoofdklasse-verenigingen en de in Nieuwegein zetelende KNBSB een start gemaakt met een meerjarig ontwikkelingstraject voor de honkbal hoofdklasse 2022+. Dit moet leiden tot een verbetering en professionalisering van de gehele competitie en de deelnemende verenigingen, met als positief gevolg meer attractieve wedstrijden op hoog niveau en een impuls voor de sport.

De Reguliere Competitie bestaat in 2022 uit negen weekenden, waarin alle deelnemers elkaar in één triple van drie wedstrijden gaan tegenkomen. Elk team speelt in deze ronde 24 wedstrijden en nadat iedereen elkaar is tegengekomen wordt er op basis van de stand een splitsing gemaakt. In de Vervolgcompetitie worden de Bovenste-4 en de Onderste-5 van elkaar gescheiden om zo meer competitieve en attractieve wedstrijden te spelen.

 

Spanning

Om ervoor te zorgen dat er zo lang mogelijk spanning blijft bestaan in de competitie en zoveel mogelijk teams tot diep in de competitie zicht houden op deelname aan de Play-offs is voor het eerst in de geschiedenis van de hoofdklasse een Wildcard ronde aan de competitie toegevoegd. Deze ronde is dé weg naar de Play-offs. In deze ronde staan in de Wildcard Top de nummers één en twee van de Bovenste-4 tegenover elkaar in een best-of-3 en nemen de nummers drie en vier het in de Wildcard Bottom op tegen de nummers één en twee van de Onderste-5.

De Wildcard-winnaars plaatsen zich voor de Play-offs, waarin over twee weekenden in een best-of-5 wordt gestreden om deelname aan de Holland Series. Tijdens de Holland Series wordt in een best-of-7 de nieuwe kampioen van Nederland gekroond.

Ook onderin blijven de wedstrijden interessant en spannend. De drie overgebleven teams uit de Onderste-5 nemen het namelijk in een pilot-competitiedeel op tegen de drie beste teams uit de 1e klasse. Hoewel er geen directe promotie of degradatie op het spel staat, biedt dit de teams uit de 1e klasse het perspectief om zich sportief te meten met de hoofdklassers. De 1e klasse is vanaf 2022 net als de hoofdklasse een gesloten klasse.