Nieuwe organisatie paradarters opgericht

Aangepast sporten Darts Redactie

De Nederlandse Darts Bond maakte gisteren bekend dat een nieuwe organisatie die zich specifiek gaat richten op reguliere paradarters, World ParaDarts, in het leven is geroepen. De World ParaDarts gaat een ‘Grand Slam' Ranking bijhouden van zes vooraanstaande paradarts toernooien met een finaletoernooi in mei 2021 in Den Haag. Naar verwachting zal de Dutch Open Darts ook onderdeel gaan uitmaken van deze reeks van Grand Slam toernooien.

De organisatie zal onder de paraplu van de World Darts Federation WDF gaan vallen. De afgelopen jaren richtte de World Disability Darts Association WDDA zich zowel op de reguliere ‘classic’ paradarter als op de ‘Compris’ speler (een speler met een handicap die niet voldoet aan de reguliere paradarts richtlijnen, in Nederland de categorie ‘specials’). In de afgelopen periode is gebleken dat dit diverse strubbelingen opleverde. De oprichting van World ParaDarts zou een daarvoor de oplossing moeten bieden.

De WDDA gaat vanaf heden verder als WDDA Compris en gaat zich specifiek richten op spelers met een handicap die niet voldoet aan de reguliere paradarts richtlijnen (Specials). Beide organisaties hebben afgesproken zo veel mogelijk samen te werken in het belang van de darters. Het toonaangevende dartsmerk Winmau, official partner van de NDB, zal beide organisaties ondersteunen. Hierdoor is het voor spelers die reeds een erkende doktersverklaring hadden bij de WDDA ook niet nodig om een nieuwe doktersverklaring voor World ParaDarts aan te vragen.

De ranking van Nederlandse paradarters is hier te bekijken.