Nieuwe schansen polsstokvereniging Polsbroekerdam ingewijd

Polsstokverspringen Redactie

In de afgelopen winter is er bij Polsstokvereniging Polsbroekerdam hard gewerkt aan het bouwen van nieuwe schansen. In november begonnen vrijwilligers met het afbreken van de oude schansen en begin december werd de eerste paal geslagen van de nieuwe schansen. In de periode daarna werd veel werk verzet door de vrijwilligers van de vereniging en lokale aannemers. Vandaag, zaterdag 16 mei, mochten drie springers die een grote bijdrage hadden geleverd aan het realiseren van de schansen, de eerste sprong maken.

Bart van Weelden (Oudewater), Reinier Overbeek (Benschop) en Daniël Cluistra (Haastrecht) waren tijdens hun eerste sprong live te zien via de Facebook-pagina van Polsstokkerdam. Zo konden alle volgers van het polsstokverspringen dit bijzondere moment meemaken.

De schansen zijn op verschillende manieren verbeterd. Allereerst zijn ze onderheid, zodat deze niet verzakken in de grond. De grindbakken – waar de stok in wordt klaargezet – die in de sloot lagen zijn vervangen door langere bakken waar zand in ligt. Andere belangrijke verandering is dat de schans verrijdbaar is, waardoor de lengte naar de andere kant van de sloot kan worden ingesteld. Verder is de schans breder en zijn bamboe planken gebruikt voor de schansen. Bamboe is extra duurzaam materiaal en heeft als voordeel dat het iets meer veert, waardoor springers harder kunnen rennen op de schansen. Daarnaast zijn de schansen hoger dan de vorige schansen, om zo te voldoen aan de optimale hoogteverhoudingen.

Foto: Amanda van de Geer

De vereniging heeft grote ambities en wil naast Nederlands kampioenen in bijna alle categorieën, ook Nederlandse records naar de vereniging halen, meerdere redenen dus om de schansen te vernieuwen. Het is nog onzeker of het polsstok zomerseizoen 2020 door kan gaan. Het lijkt erop dat sportwedstrijden tot 1 september zijn afgelast, waarna de springers in actie mogen komen voor onder andere het Hollands kampioenschap en het Nederlands kampioenschap.