Nieuwe tenue Van Vleuten kan in de mottenballen

Wielrennen Redactie

De deal tussen haar huidige ploeg Mitchelton-Scott en de nieuwe sponsor Manuela Fundación blijkt een week later ineens geen deal. Tot stomme verbazing van de Spanjaarden, die zeggen dat het contract al getekend was. De Australiërs beweren over voldoende financiële middelen te beschikken om voorlopig zelfstandig verder te gaan en de salarissen per 1 augustus weer volledig uit te betalen.

De afgelopen maanden waren de renners en rensters flink gekort vanwege de coronacrisis. Met Mitchelton (wijnproducent) en Scott (fietsfabrikant) gaat het kennelijk weer wat beter nu de deal met Manuela Fundación, een non-profit organisatie die graag de wielersport in wil, alsnog is afgeblazen. Wel blijft Mitchelton-Scott voor 2021 op zoek naar versterking op het financiële vlak.

Volgens ploegbaas Gerry Ryan van Mitchelton-Scott kwam de aankondiging van de meerjarenovereenkomst te vroeg. De andere partij, Manuela Fundación, wijst er daarentegen op dat Ryan zelf het nieuws openbaar heeft gemaakt. De Spaanse organisatie rept van geschonden afspraken en zegt het er niet bij te laten zitten. Mogelijk wordt een schadeclaim ingediend. De nieuwe outfit was al gepresenteerd, op de ploegwagens sierde reeds de naam van de Spaanse investeerder.

De Australische wielerformatie acteert zowel bij de mannen als de vrouwen op het hoogste niveau, de WorldTour. In 2012 werd onder de naam GreenEDGE een entree gemaakt in het profpeloton. Via Orica-GreenEDGE (2012-2016), Orica-BikeExchange (2016) en Orica-Scott (2017) veranderde in 2018 de naam in Mitchelton-Scott.  Behalve ploegbaas van Mitchelton-Scott is Ryan tevens de eigenaar van GreenEDGE Cycling.

 

Vuelta

In 2018 werd het grootste sportieve succes tot dusver geboekt. Dankzij Simon Yates prijkt nu op de erelijst van Mitchelton-Scott de Vuelta. Bij de vrouwen heeft Annemiek van Vleuten in aanzienlijke mate bijgedragen aan de naamsbekendheid door onder meer de Giro Rosa twee keer te winnen en vorig jaar de wereldtitel op de weg te veroveren. Een week geleden reageerde de Utrechtse van geboorte op Twitter nog opgetogen over de komst van de nieuwe sponsor: ‘Super goed nieuws vandaag voor mijn ploeg en het wielrennen in het algemeen dat deze ploeg blijft bestaan de komende jaren!’