Nieuwegein ‘host city’ nationale sportweek

Varia Redactie

Talloze clubs, bonden, gemeenten en andere organisaties zetten van 20 tot en met 29 september hun deuren open met als doel zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoeveel plezier sporten verschaft. Traditioneel is de Sportweek hét moment waarop de verenigingen met het nieuwe seizoen starten en meteen hun deuren openzetten voor (potentiële) nieuwe leden.

Dat gebeurt al voor het zestiende jaar op rij. Nieuwegein, Den Haag en Assen fungeren dit jaar als zogeheten host city van de NOC*NSF Nationale Sportweek.

Het initiatief van de sportkoepel en de sportbonden is onderdeel van de Europese Week van de Sport en bedoeld om sporten en bewegen te promoten. Het thema van de nationale sportweek luidt dit jaar ‘Sport doet iets met je!’ Volgens de organisatoren bepaalt sport ‘deels wie we zijn, wat we doen, waar en wanneer. Maar ook met wie. Deelnemen aan sport betekent ook deelnemen aan de maatschappij. Sportclubs, -bonden, scholen, sportfederaties en gemeenten spelen daarbij een belangrijke rol.’ Dat geldt voor iedereen: toeschouwers, beoefenaars, trainers, vrijwilligers en bestuurders.

 

Nieuwegein

Met haar rol als host city zet Nieuwegein een nieuwe stap in de uitwerking van het lokaal sport- en beweegakkoord. Ton Bothoff, bestuurder Verbindion Nieuwegein, vindt dat het gemeentelijke beleid best het predikaat ‘vooruitstrevend’ verdient. ‘Als een van de eerste gemeentes in Nederland trachten we het nationale sport en preventieakkoord, samen met een groot aantal samenwerkingspartners uit de sport, het onderwijs de gezondheidszorg en het bedrijfsleven, te vertalen naar een lokaal sport- en beweegakkoord. Als we samen in beweging komen, maken we het voor iedereen mogelijk om op zijn of haar niveau mee te doen met sport en bewegen. Het hostcityschap geeft ons de mogelijkheid de inhoud van het lokaal sport- en beweegakkoord bekendheid te geven en bij te dragen aan een gezondere en gelukkigere Nieuwegeinse samenleving.’

Richard Kaper, manager sportparticipatie bij NOC*NSF: ‘Nieuwegein is een gemeente waar al veel ondernomen wordt op sportgebied. Nieuwegein zet ook écht in op de maatschappelijke en verbindende kracht van sport. Iets dat ook centraal staat in de nationale sportweek. Nieuwegein is daarmee een uithangbord. We zijn dan ook trots op Nieuwegein als één van onze host cities.’

Met name in en rond Sport- en Evenementencomplex Merwestein zal de stad zelf invulling geven aan de Sportweek. Zo zal donderdag 26 september een Uniek Beweegplein plaatsvinden. Op deze dag zal het aangepaste sportaanbod helemaal in de spotlights komen te staan. In samenwerking met vooral lokale sportaanbieders zal voor mensen met én zonder beperking een wijd aanbod van sport-clinics worden aangeboden.

Spectaculaire sporten als g-volleybal, rolstoelbasketbal, rolstoelvaardigheid, handbiken, freerunnen komen aan bod, maar bijvoorbeeld ook andere sport en spelactiviteiten zullen gepresenteerd worden.

 

De Ronde Venen

Onder meer de gemeente De Ronde Venen heeft een afwisselend programma samengesteld voor een sportieve week. De aftrap wordt gegeven op de basisscholen met een video van Sprinter. De mascotte van Fit4Kids verzorgt via een leuke video samen met een buurtsportcoach een dagelijks beweegmoment. Zaterdag 21 september is het World Cleanup Day en De Ronde Venen doet mee met deze internationale schoonmaakbeurt voor de planeet. Om 10.00 start Vinkeveen Haven met het verzamelen van zwerfvuil op en rond de plassen, waarbij deelnemers gratis gebruik mogen maken van kano’s en SUP’s (peddelsurfboard). Aansluiten bij een actie of er zelf één opstarten kan via https://www.plasticsoupfoundation.org/world-cleanup-day/

Andere activiteiten in De Ronde Venen zijn onder meer het Moves Mates programma, waarbij schoolkinderen worden opgeleid tot speelpleincoach, een inloopmiddag voor aangepast sporten en op de slotdag een zeskamp in Mijdrecht.

 

Woerden

Het Woerdens buurtteam ondersteunt lokale sportverenigingen door een aantal promotieactiviteiten te faciliteren. Zo zullen er in meerdere supermarkten kraampjes geplaatst worden waar alle Woerdense clubs hun flyers en folders neer kunnen leggen voor de bezoekers. Ook worden er tijdens gymlessen op verschillende clinics gegeven worden. Voor mensen die met een rollator lopen of in een rolstoel zitten wordt er samen met Stichting Samen voor Woerden en Philadelphia Zorg, op zaterdagmiddag 28 september een moment van ontmoeting en bewegen georganiseerd tijdens de allereerste Woerdense ‘Rollatorloop’. Het doel van de Rollatorloop is om ouderen te stimuleren in beweging te blijven. Gezamenlijk wandelen haalt ouderen uit hun isolement en bevordert de zelfstandigheid. Binnen de Woerdense bedrijven worden tenslotte posters verspreid om het traplopen te stimuleren.

Daarnaast wil het buurtteam tijdens de Nationale Sportweek een gezonde levensstijl promoten. Naast het bewegingsaanbod wat de sportverenigingen al bieden, wil het team gezonde voeding onder de aandacht brengen. Vereniging hebben daarom de mogelijkheid om zich aan te melden voor ”gratis fruit in de vereniging” dat in het weekend uitgedeeld kan worden.

Zie voor het volledige sportaanbod: nationalesportweek.nl