NK-zilver voor Lars van der Haar en Puck Pieterse

Veldrijden Redactie

Zilver leek bij voorbaat het hoogst haalbare voor Lars van der Haar op het NK veldrijden. Dus kon de Woudenberger tevreden zijn met zijn tweede plaats achter topfavoriet Mathieu van der Poel. Bij de junior-vrouwen was Puck Pieterse vorig jaar nog de nummer een, maar de Amersfoortse moest constateren dat Shirin van Anrooij een reuzensprong heeft gemaakt.

Lars van der Haar. Foto: Telenet Baloise Lions

In Rucphen was een opmerkelijk parcours uitgezet met in het midden een veelbesproken carrousel. De vele bultige bochten maakten het rondje erg technisch. Van der Haar had de laatste weken met veel fysieke tegenslag te kampen, maar trok in Brabant onversaagd ten strijde. Hij nestelde zich na de start meteen in het wiel van Van der Poel die geen twijfel liet bestaan over zijn plannen. De koning van de cyclocross met slechts een nederlaag dit seizoen in een stuk of twintig wedstrijden ging vol op de pedalen. Van der Haar bleef even aan het elastiek maar zag dat steeds verder uitgerekt worden tot het definitief brak in de tweede ronde. De Woudenberger moest vervolgens Corné van Kessel en Joris Nieuwenhuis van het lijf zien te houden. Dat lukte na een uiterst solide race. Het constant draaien en keren ging de renner van Telenet Baloise Lions goed af en hij lijkt op tijd in vorm voor het WK over drie weken. ,,Doordat ik ziek ben geweest was ik bang buiten het podium te vallen. De tweede plaats is dus een opsteker.’’ Het brons was voor Nieuwenhuis. Eddy van IJzendoorn uit Veenendaal werd veertiende, plaatsgenoot Carlos Schreuder vijftiende en Martin Mijnten uit Hoevelaken zestiende.

Bij de beloften eindigde Kyle Agterberg uit Maartensdijk als dertiende.

 

Junior-vrouwen

Puck Pieterse. Foto: Orange Babies

De junior-vrouwen, zeg maar de meisjes van 16 en 17 jaar, hebben twee wereldtoppers, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij. Vorig jaar hield Pieterse haar rivaal nog op ruime (twee minuten) achterstand, nu moest ze buigen voor de Zeeuwse die zich fysiek sterk heeft ontwikkeld en bij de senioren regelmatig aan de top-5 ruikt. Dat doet Pieterse ook wel, maar wat minder vaak. Even mocht ze zondagochtend denken aan de gouden medaille nadat Van Anrooij onderuit was gegaan. Maar haar rivale sloot weer aan en nam in het tweede deel van de race afstand van de Amersfoortse die midden in de examens zit. Soeverein ging Van Anrooij op weg naar de nationale titel. Beide talenten zullen over drie weken op het WK in Zwitserland opnieuw tot de favorieten behoren.

Bij de elitevrouwen werd meer spektakel verwacht dan bij de elitemannen, maar ook daar werd het een tamelijk saaie race. Geerte Hoeke uit Maarn was verrassend als snelste weg maar zag al snel de favorieten over haar heen denderen. Alleen Marianne Vos deed er wat langer over na een foutje bij de start. De vrouw in vorm Ceylin del Carmen Alvarado keek het even aan en demarreerde. Lucinda Brand kon niet volgen en dat gold ook voor Annemarie Worst. Alvarado ging onverdroten verder en veroverde de titel bij de elitevrouwen, al is ze nog steeds een belofte. Worst werd tweede, Brand derde, Yara Kastelijn vierde en Vos vijfde. De eerste van de achtervolgers was Hoeke die aan de zesde plaats een prettig gevoel zal hebben overgehouden.