N’Ketia Seedo weet het zeker: ‘ik ga naar Tokyo’

Atletiek Ted Vermeulen

Hoe komt N'Ketia Seedo, lid van de atletiekvereniging U-Track, zo in de atletiekwereld terecht? ‘Juul Action zag mij ooit lopen op de crèche. Aan mijn manier van lopen en eigenlijk aan mijn gehele motoriek, zag hij een talent in mij. Hij heeft mij vervolgens onder zijn hoede genomen.’

Er straalt een vertrouwen uit dit 15-jarige meisje, dat zijn weerga niet kent. Atletiektrainer Juul Acton, ook wel “de kampioenenmaker” genoemd, brengt en haalt haar viermaal per week op voor een pittige training die zo veel mogelijk op de atletiekbaan Maarschalkerweerd wordt gehouden, maar als die onbegaanbaar is of het is te koud, dan wordt er in sporthal Galgenwaard keihard getraind. ‘Ik train nu al weer vanaf mijn zevende jaar met Juul. Het is wel hard trainen en dat is soms erg moeilijk, want ik moest pas herstellen van een hamstringblessure. Ik moest eigenlijk weer opnieuw beginnen en dat is zwaar.’

 

Nederlands kampioen

Maar het resultaat van de (herstel)trainingen mag er zijn. Tijdens de Nationale wedstrijden voor C-junioren in Amsterdam vorige maand liep Seedo drie keer een geweldige tijd op de 80 meter. In de series klokte ze 9,91 seconde, in de halve finale liep ze daar nog drie-tiende van af, om in de finale met een tijd van 9,66 seconde ogenschijnlijk eenvoudig Nederlands kampioen te worden. De concurrentie liep op een geweldige afstand achter haar.

Waar moet dat naar toe met jou? N’Ketia formuleert haar antwoord zeer weloverwogen en gedecideerd: ‘Ik wil in 2020 tijdens de Olympische Spelen in Tokyo als jongste atlete ooit uitkomen op de 100 meter. Op dit moment is mijn tijd op de 100 meter 11,61 seconde. Ik wil daar in de komende anderhalf jaar nog 0,8 seconde van af lopen. En niet als uitschieter, nee, dat wil ik gewoon altijd lopen.’

 

(tekst loopt door onder de foto)

En via welk traject wil je dat bereiken? ‘Ik train nu viermaal per week met Juul en eenmaal per maand op zaterdag op Papendal met Juul en Rogier Ummels (Bondscoach Sprint bij de Atletiekunie, red.) Die zaterdagen zijn best een grote inspanning. Om 9.00 uur beginnen we met 90 minuten sprinttraining, dan een eetpauze van een uurtje en daarna het krachthonk in. Daarnaast proberen we zo veel mogelijk wedstrijden te lopen in het buitenland. Daar is het allemaal nog wat professioneler. En na dit schooljaar aan het Gerrit Rietveld College is het de bedoeling dat ik intern ga op Papendal. Hoe dat allemaal precies verloopt weet ik nog niet, maar we zijn laatst voor drie dagen uitgenodigd om Papendal te bezoeken, om te kijken hoe het daar aan toe gaat. Ik vond het erg leuk.’ Als N’Ketia op zaterdag niet op Papendal traint, dan is zij vaak in het krachthonk van de atletiekvereniging aan de Mytylweg te vinden, om vooral ook de beenspieren goed te ontwikkelen.

De sprintster heeft (nog) geen aangepast lesrooster nodig aan het Rietveld College. ‘Nee’ reageert N’Ketia, ‘alle trainingen zijn buiten de schooluren, dus dat is niet nodig.’ Wat is jouw favoriete vak op school? ‘Ik vind economie heel erg interessant en ik geloof dat ik daar ook wel goed in ben’. De atlete neemt school erg serieus en zegt soms zelfs een training af als er te veel huiswerk is.

 

Ik wil in 2020 tijdens de Olympische Spelen in Tokyo
als jongste atlete ooit uitkomen op de 100 meter.

 

Naast school gaat de meeste tijd naar haar sport, waar ze de vooral uit kijkt naar het NK Indoor in Apeldoorn: ‘ik loop daar de estafette met onder andere Kellynsia’ (Leerdam, 17, tevens loopster van U-Track, red). Kellynsia zit naast N’Ketia en vertelt dat haar record op de 100 meter 12,88 seconde is, maar dat haar favoriete discipline eigenlijk de hink-stap-sprong is, waarvan haar persoonlijke beste prestatie op 11,56 meter staat. Deze afstand zette ze neer op 15 juni 2018 tijdens het ASICS NK Atletiek Junioren te Emmeloord.

 

Voorspelling

Seedo’s trainer Juul Acton is trots: ‘N’Ketia heeft alle records verbroken, alle verwachtingspatronen omvergeblazen. Er is niemand die haar kan tegenhouden.’ Hij voorspelde in 2017 nog: ‘Als ze zonder blessures blijft, gaan we meer zien dan wat ze vorig jaar heeft laten zien. Ze heeft namelijk een plan in haar hoofd zitten.’ En daar zou Acton zo maar gelijk in kunnen gaan krijgen.