Nog één dag tot de Utrecht Marathon

Atletiek Redactie

Waarschijnlijk blijft het droog tijdens de Utrecht Science Park Marathon, schijnt af en toe de zon zelfs uitbundig maar staat er een krachtige oostenwind en komt de maximumtemperatuur niet of nauwelijks boven nul. Dat betekent gevoelstemperaturen omstreeks -10. De organisatie legt uit dat kou veel minder een probleem is dan hitte. Zeker voor de lopers van de hele marathon is min 10 een stuk beter dan plus 25.

Ter voorbereiding op de verwachte kou heeft de organisatie een advies geschreven. 

De Utrecht Science Park Marathon start op het terrein van De Uithof. Utrecht Science Park is zeer goed bereikbaar per fiets en openbaar vervoer. Om verkeersopstoppingen te voorkomen raadt de organisatie iedereen aan met het openbaar vervoer of de fiets te komen. Bij aankomst met een auto is parkeren in de ‘Parkeer & Reis’ verplicht.

Als je niet wil lopen van Olympos naar de start of andersom, dan kun je gratis de bus nemen. De bus rijdt van het transferium naast Olympos naar de Padualaan.

Kleding kan op zondag 18 maart worden afgegeven in sportcentrum Olympos aan de Uppsalalaan 3. Daar is ook de mogelijkheid om te douchen, waartoe Sportcentrum Olympos ruime gelegenheid biedt. Het bij het startnummer behorende bagagelabel kan aan de tas bevestigd worden. Deze kunnen in bewaring worden gegeven in een bewaakte ruimte, waar geen kosten aan verbonden zijn.

Alle lopers ontvangen voor het inschrijfgeld een startnummer met Mylaps Bibtag tijdregistratiesysteem.

 

Tijdens de marathon

De parcoursen van de diverse afstanden zijn zo afwisselend mogelijk gemaakt, maar er is ook rekening gehouden met het beperken van de overlast voor het verkeer.

De 5km loopt voornamelijk door het Landgoed Rhijnauwen. De 10km loopt via het landgoed naar Bunnik. Na de passage van het centrum van Bunnik loopt de route terug over het landgoed Rhijnauwen. Het parcours van de Utrecht Science Park Marathon bestaat uit twee rondes. De halve marathon lopers lopen dit parcours een keer. Vanaf de start op het Science Park loopt het parcours door het centrum van Utrecht via de Maliebaan, Singels en de Dom. Daarna wordt koers gezet richting de natuur aan de Oostzijde van de stad. De Gemeente Bunnik wordt doorkruist om de ronde te eindigen op de Uithof.

Route van de hele en halve marathon. Voor de marathon geldt dat de lopers de tweede ronde moeten zijn gestart binnen 2:45 uur na het startschot. Lopers die niet binnen 2:45 uur na het startschot in de tweede ronde zitten, kunnen de halve marathonlopers finishen op de Camebridgelaan.

 

Alle parcoursen zijn gecertificeerd. De exacte afstanden zijn als volgt:

ROC Midden Nederland 5km:
5.045,17 mtr.

RTV Utrecht 10km:
10.000,25 mtr.

21,1km:
21.163,44 mtr.

Utrecht Science Park Marathon:
42.208,07 mtr.

 

Voor de marathon worden hazen ingezet. De snelste haas finisht op 2:45 uur. Voor ieder kwartier later zijn er ook hazen. Dus 3:00, 3:15 enz. De langzaamste haas loopt een tempo waarbij gefinisht wordt op 4:45 uur.

Er is een speciaal startvak voor alle deelnemers met een wedstrijdlicentie. Dit vak is uitsluitend te betreden als bij de inschrijving de licentiegegevens zijn vermeld en alleen te betreden via de zuidkant van de startkooi. Dit vak wordt aangegeven met borden.

Onderweg zijn er op afstanden vanaf 10km water- en energiedrank posten van Powerbar. Afhankelijk van de temperatuur zullen er ook sponsposten zijn.

Tijdens de Utrecht Science Park Marathon geldt een aantal regels om het evenement zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo loopt iedereen rechts en haalt links in. Net als in het verkeer geldt deze regel ook bij het hardlopen in grote groepen. Houd zoveel mogelijk de rechterkant van de weg aan, zodat snellere lopers links kunnen inhalen. Volg ook altijd aanwijzingen van medewerkers van de organisatie op, zonder met hen in discussie te gaan. Tenslotte is het belangrijk dat iedereen gezond de finish passeert. Signaleer je een medeloper die niet meer verantwoord bezig is, spreek hem/haar hier op aan of waarschuw een medewerker van de organisatie of de EHBO.

 

Na de marathon

De deelnemers op de 1 en 1,7km Wilhelmina Kinderziekenhuis Kidsrun, de ROC Midden Nederland 5km en de RTV Utrecht 10km ontvangen gratis een certificaat met finishfoto. De lopers op de Halve marathon en Utrecht Science Park Marathon kunnen tegen betaling een filmpje downloaden.

Uiteraard is er voor iedereen die finisht een medaille. Voor zowel lopers als toeschouwers is er in samenwerking met 24COMS een speciale event app gemaakt voor Android en iOS. Deze app bieden we gratis aan! Gebruik deze app om altijd up-to-date te zijn. Vooral over het verkeer zijn er updates te verwachten.

Na afloop is er in sportcentrum Olympos de gelegenheid gemasseerd te worden. Graag vooraf eerst douchen.