Nog veel werk aan de winkel voor Wilco Kelderman

Wielrennen Redactie

Voor Wilco Kelderman is er nog werk aan de winkel wil hij een prominente rol spelen in de Ronde van Italië. De Giro begint op 6 mei in Boedapest. In de Tirreno-Adriatico bleek de Barnevelder nog behoorlijk tekort te komen op de beste klassementsrenners. Kelderman eindigde uiteindelijk als negentiende. Toch was sportief directeur Rolf Aldag van Bora-hansgrohe niet ontevreden. ‘Gezien de langdurige periode van blessureleed heeft Wilco goed gereden.’

In de voorlaatste etappe, de koninginnerit, tuimelde Kelderman uit de toptien. Het was de dag dat Tadej Pogacar ondubbelzinning aantoonde momenteel de beste renner ter wereld te zijn. Op de Monte Carpegna op vijftien kilometer van de finish ging de Sloveen ervandoor en boekte minuten op de concurrenten. Kelderman verloor 6,24, maar minstens zo pijnlijk was de dreun die het Belgische ‘wonderkind’ – volgens sommigen vooral ‘praatjesmaker’ – Remco Evenepoel te verwerken kreeg. Hij finishte op ruim vier minuten van Pogacar en kon de gedachte podiumplaats vaarwel zeggen. Evenepoel werd na zeven dagen koersen elfde in het eindklassement. Dat was vijf plaatsen achter de Nederlander Thymen Arensman die in positief opzicht verraste. Op de slotdag kwam er weinig verandering meer in het klassement. Phil Bauhaus won de massasprint.

Tegelijk met de Tirreno-Adriatico eindigde zondag in Frankrijk Parijs-Nice. Klassementsleider Primoz Roglic van Jumbo-Visma moest nog aan de bak nadat Simon Yates gedemarreerd was. Met hulp van Wout van Aert hield hij de schade beperkt, maar hij was diep gegaan bleek aan de finish. Yates won wel de etappe.

Nienke Vinke

De eerste wedstrijd om de Achterhoek Cup, de districtscompetitie voor nieuwelingen en junioren, is bij de junior-meisjes gewonnen door Nienke Vinke uit Amersfoort.