Sidane Pontjodikromo

‘Ik heb nog zo veel tijd om te groeien’

Tennis Redactie Utrechtse Sportkrant

Het Utrechtse talent bij het ITF-toernooi in Doorn heet Sidane Pontjodikromo. Sympathiek, maar vastbesloten. Op zijn vierde begonnen met tennis en op zijn tiende van Groningen naar de Utrechtse Heuvelrug getrokken, puur voor het tennis.

Om zijn droom, toptennisser worden, uit te laten komen, is hij gaan trainen op de tennisschool van Tjerk Bogtstra in Doorn. Eerst heeft hij in een gastgezin gewoond, later kwam zijn moeder bij hem wonen. Hij traint van maandag tot en met zaterdag, twee uur per dag tennistraining en een uur fysieke training.
In 2016 werd hij Nederlands kampioen indoor en outdoor onder 16.

 

Een kennismaking in kort bestek

School: ‘Havo-5. Na het examen ga ik er echt voor, volle bak.’

Type speler: ‘Een beetje Nishikori. Snel, fit, agressief iemand van achteruit onder druk zetten, links, rechts. Dwingend serveren. Serve-volley als het kan, maar niet standaard. Sterke punten heb ik niet echt, ze zeggen dat mijn backhand wel mijn wapen is. En mijn voetenwerk is ook goed, ik kan veel ballen halen.’

Favoriete speler: ‘Nadal. Hij gaat voor ieder punt. Een groot voorbeeld.’

Blessures: ‘Ik heb twee jaar geleden een elleboogblessure gehad, daardoor kon ik vijf maanden niet spelen. Door die blessure ben ik anders tegen het leven gaan aankijken. Ik heb nagedacht wat ik nou eigenlijk wil. Op een gegeven moment train je op de automatische piloot, niet om beter te worden. Daarna ben ik alleen maar beter geworden.’

Toekomst: ‘Na mijn examen ga ik futures spelen. Om punten voor de wereldranglijst te halen en ook om geld te verdienen om alle onkosten te kunnen betalen. Het is een mooi leven, je leert goed met teleurstellingen omgaan en je hebt de blijdschap na een overwinning.’

Hoe word je een topper: ‘Om een topper te worden, heb je volgens mij niet eens super veel talent nodig qua tennis. Het zit grotendeels in je hoofd. Kwestie van mindset. Het diepe verlangen om de beste van de wereld te worden. Tennis is zo
mooi, ik ben blij dat ik het spel elke dag mag spelen. Als je er alles voor over hebt, dan kun je de beste van de wereld worden. De omgeving – trainer, familie en vrienden – is ook belangrijk voor me. Drank en drugs zijn taboe. Ik sta iedere dag om kwart over zes op. En ik eet goed. Ik heb talent maar hard werken is heel belangrijk. Ik train bij Tjerk. Hij doet het met veel passie en daar krijg ik ook weer veel energie van.’

Ambitie: ‘Ik ga ervoor om de allerbeste te worden. Waarom niet? Ik heb de tijd. Op dit moment staan er maar twee tieners in de top 200, de tijden zijn veranderd. Ik heb nog zoveel tijd om te groeien.’

 


 

De Utrechtse Sportkrant brengt elke week groot en klein sportnieuws uit de stad en regio. Kijken of de krant bij u past? Kijk het acht weken aan met een proefabonnement dat automatisch stopt.